Νεανικός διαθρησκευτικός διάλογος

Σε μια εποχή που οι θρησκευτικές συγκρούσεις εξακολουθούν να αποτελούν ανοιχτή "πληγή" σε πολλές γωνιές του πλανήτη και η εκπαίδευση στην ανεκτικότητα, τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ, νέοι από διάφορες γωνιές του πλανήτη αναλαμβάνουν δράση.

Είκοσι τέσσερις νέοι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Σουηδία, τη Λετονία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη βρίσκονται αυτές τις ημέρες

στην Κομοτηνή συμμετέχοντας στο διεθνές σεμινάριο "Mind Games" για τον διαθρησκευτικό διάλογο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος "Νέα Γενιά σε Δράση". Το σεμινάριο διοργανώνει η "System and G" με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.

"Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε στοχευμένα μεταξύ νέων που εργάζονται σε διάφορους οργανισμούς, οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τον διαθρησκευτικό διάλογο γύρω από τις περιοχές στις οποίες ζουν, όπου υπάρχουν διαμάχες" λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αργύρης Χούλιας, εκ των διοργανωτών του προγράμματος.

Αναφορικά με την παρουσία εκπροσώπων της Σουηδίας και της Λετονίας στο σεμινάριο, ο κ. Χούλιας εξηγεί ότι επελέγησαν οι δύο αυτές χώρες ως παραδείγματα πολυπολιτισμικών κοινωνιών, όπου αναπτύσσεται διαθρησκευτικός διάλογος. "Η Σουηδία δέχεται πάνω από 100.000 μετανάστες τον χρόνο. Έχει, συνεπώς, δημιουργηθεί ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον κι έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι κι 'εργαλεία' προώθησης του διαθρησκευτικού διαλόγου - καλές πρακτικές δηλαδή. Το παράδειγμα της Λετονίας ίσως είναι λιγότερο γνωστό, αλλά στη χώρα αυτή έχει αναπτυχθεί διαθρησκευτικός διάλογος καθώς συνυπάρχουν χριστιανοί ορθόδοξοι, καθολικοί και προτεστάντες" επισημαίνει ο κ. Χούλιας.

Μέσα από μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης, όπως συζητήσεις, προσομοιώσεις, ομάδες εργασίας, παιχνίδια και πολλά άλλα, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να επανεξετάσουν ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία των πολιτών σήμερα και να καταρτιστούν αναλόγως ώστε να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Χούλιας, οι 24 νέοι δεν ήρθαν ως την Κομοτηνή προκειμένου να λάβουν μόνο θεωρητικές γνώσεις αλλά να εκπαιδευτούν οι ίδιοι προκειμένου, με τη σειρά τους, να εκπαιδεύσουν τους άλλους νέους από τη δική τους κοινότητα.

Μάλιστα, το προηγούμενο διήμερο, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο - που ξεκίνησε στις 12 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 του ίδιου μήνα - είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Κομοτηνή, τόσο την πόλη όσο και τους ανθρώπους της. "Τα παιδιά έκαναν εξωτερικές δραστηριότητες και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Κομοτηνή. Είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι κοινότητες με αρκετά όμοια χαρακτηριστικά με τις δικές τους περιοχές μπορούν και συμβιώνουν με έναν άλλον τρόπο" σημειώνει ο κ. Χούλιας.

Για τις ανάγκες του σεμιναρίου, στην Κομοτηνή βρίσκεται ο διεθνούς φήμης εκπαιδευτής πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα Γιόργκεν Γιόχανσεν, ο οποίος έχει αναπτύξει δράση σε πάνω από 30 χώρες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από τις πιο "θερμές" γωνιές του πλανήτη.

"Χωριζόμαστε σε ομάδες και συζητάμε για τις διάφορες διενέξεις που απασχολούν διάφορες περιοχές [...] Επίσης, αναπτύσσουμε εργαλεία και μεθόδους, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν οι συμμετέχοντες όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα μείγμα θεωρίας και πρακτικής" λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γιόχανσεν.

Μάλιστα, με πείρα δεκαετιών στον τομέα, ο κ. Γιόχανσεν έχει δει να παίρνει "σάρκα και οστά" εκπαίδευση αυτού του είδους, σε κοινωνίες με ανάλογα χαρακτηριστικά και προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αργύρης Χούλιας

Keywords
Τυχαία Θέματα