Στο τραπέζι η τύχη χιλιάδων υπαλλήλων

Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, καθυστερήσεις και προειδοποιήσεις, σήμερα κρίνεται η τύχη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αφού στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, τη δεύτερη κατά σειρά, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για κινητικότητα, διαθεσιμότητα και απολύσεις. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης διεκδικεί δίμηνη παράταση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει

εθελούσια υπαγωγή στη διαθεσιμότητα, ενώ ως διαπραγματευτικό ατού απέναντι στους ελεγκτές έχει, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, τις απολύσεις στην ΕΡΤ.
Πληροφορίες και δημοσιεύματα αναφέρουν πως στο πρόγραμμα κινητικότητας θα ενταχθούν περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα στελεχώσουν δημοτικά σχολεία, 1.950 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων που θα κριθούν πλεονάζοντες, 3.000 υπάλληλοι από υπουργεία και 2.500 εργαζόμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Δεν βλέπω να υπάρχουν άλλα μέτρα πλην της κινητικότητας και διαθεσιμότητας στο δημόσιο», δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος της επιτροπής ελέγχου του κυβερνητικού έργου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη. Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο νέου «ξαφνικού θανάτου» και σε άλλη ΔΕΚΟ, μετά την ΕΡΤ, τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί.

Υπέρ της μετάταξης καθηγητών, αλλά όχι της διαθεσιμότητας δήλωσε ότι είναι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νικόλας Παπαχρήστος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη.

Εν τω μεταξύ, ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, με μήνυμά του στο twitter εξαπέλυσε πυρά κατά της τρόικας, την οποία κατηγορεί για τακτική εγκλωβισμού της χώρας και για εκβιασμό με επίκεντρο τη δόση.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά και στα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για τη δόση των 8,1 δισ., ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού της τρόικας με τον Αντώνη Σαμαρά.

Αν και η Κομισιόν διέψευσε την πληροφορία ότι η τρόικα δίνει διορία τριών ημερών στη χώρα μας για να δείξει την προσήλωσή της στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, στη συνέχεια το επιβεβαίωσε εμμέσως. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Σάιμον Ο' Κόνορ απαντώντας σχετικώς είπε πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όταν θα συνέλθει το Eurogroup της Δευτέρας, που σημαίνει το αργότερο ως το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα έως το Σάββατο, ώστε να υπάρχει μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου Μνημονίου και κατ' επέκταση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό επισήμανε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που μετείχει στην ευρεία διυπουργική σύσκεψη, στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και παρουσία των επικεφαλής της τρόικας. Το ίδιο στέλεχος σημείωσε πως «η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και γράφονται τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρείται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Δευτέρα».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που υπουργείου Υγείας, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε πως υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα για έναν μηχανισμό περικοπής των δαπανών που υπερβαίνουν το μηνιαίο πλαφόν στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να διευκρινισθεί εάν έχει καλυφθεί πλήρως, έστω και προς το παρόν, η δημοσιονομική «τρύπα» στο ταμείο.

Ο ίδιος παράγοντας διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύει τόσο για τις κλινικές, όσο και για τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά με διαφορετικό για κάθε περίπτωση τρόπο. «Όποιος ξεπερνά το πλαφόν δεν θα πληρώνεται και όποιος αρνηθεί περίθαλψη θα βγαίνει εκτός συστήματος του ΕΟΠΥΥ δια παντός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, η μαύρη τρύπα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο εισφοράς για τις επιχειρήσεις επί του τζίρου, προκειμένου να μην συμπιεστούν περαιτέρω οι συντάξεις του ταμείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα