Βαρουφάκης: «Δεν συνεργαζόμαστε με τρόικα»

Σκηνικό ρήξης διεφάνη στη κοινή συνέντευξη Τύπου, νωρίτερα, του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Έχουμε εκλεγεί με σκοπό να μην συνεχίσουμε το πρόγραμμα της τρόικας, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι αντιευρωπαϊκό», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να πείσει τους εταίρους ότι το κοινό συμφέρον εξυπηρετείται από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις. «Η επόμενη μέρα εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση», επεσήμανε ο Ευρωπαίος

αξιωματούχος.

O υπ. Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων οργάνων στην Ευρώπη, όπως η ΕΚΤ και η Κομισιόν, αλλά και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, με τους οποίους άρχισαν διαβουλεύσεις και θεωρούνται εταίροι, «με μια επιτροπή με αντιευρωπαϊκή λογική, ενταγμένη στην εφαρμογή ενός προγράμματος που έχουμε απορρίψει και η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μια σαθρά δομημένη επιτροπή».

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε: «Το κράτος έχει συνέχεια, αυτό που δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια είναι η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους». Πρόσθεσε δε, ότι δίνει ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, σχετικά με την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να προωθήσει «βαθιές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χωρίς φόβο και πάθος, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα» και παρέσχε την εγγύηση, πρώτα στον ελληνικό λαό και στη συνέχεια στους εταίρους, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και «μικρά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές». Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε στη βάση της αναλυτικής αμφισβήτησης της ίδιας της λογικής του εφαρμοζόμενου προγράμματος και η πρώτη πράξη, είπε, δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής αμφισβήτησης αυτού του προγράμματος μέσα από μια αίτηση για την παράτασή του, προσθέτοντας ότι το κοινό συμφέρον θα εξυπηρετηθεί από μια νέα συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο. Χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συνάντηση με τον κ. Βαρουφάκη, επισήμανε: «Ήθελα να ακούσω τις προθέσεις της κυβέρνησης και να εξηγήσω τις υποχρεώσεις». Πρόσθεσε: «Έχουμε αμοιβαία συμφέροντα». Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Το Eurogroup, είπε, ανέλαβε το 2012 τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου να βγει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι δεσμεύσεις της, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα της οικονομίας δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα και τώρα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες. Εναπόκειται στην κυβέρνηση, υποστήριξε, να καθορίσει τη θέση της και σε εμάς να κινηθούμε μαζί προς το μέλλον.


Την ίδια ώρα, «καυτοί» διάλογοι είδαν το φως της δημοσιότητας από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ντάισελμπλουμ.

«Η Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να λάβει την απάντηση από τον κ. Νταισελμπλουμ ότι δεν έχει την ίδια άποψη.

«Θα ζητήσετε παράταση;», ρώτησε ακολούθως ο Ντάισελμπλουμ και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αγνοήσει αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην εκτροχιαστεί ο πρωτογενώς ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και επανέλαβε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι για ένα σχέδιο αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας δεν θα ζήσουμε όμως και με διαρκή κοινωνικά ελλείμματα και πρόσθεσε ότι είμαστε δεσμευμένοι από την λαϊκή εντολή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας, το οποίο εστιάζεται στην ανθρωπιστική κρίση.

Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι παρά το γεγονός της έκφρασης διαφορετικών απόψεων από τα κράτη μέλη στο θέμα του χρέους θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του.

Αντιδράσεις κομμάτων μετά τις δηλώσεις

Με μία σκληρή ανακοίνωση σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, το αποτέλεσμα της συνάντησης του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τις δηλώσεις που ακολούθησαν την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup: «Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου δεν ξέρει που βρίσκεται, δεν ξέρει τι διαχειρίζεται, δεν καταλαβαίνει τι πάει να κάνει».

«Είναι λυπηρό η ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει στον ρόλο του φανατικού υποστηρικτή της τρόικας» είναι η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Σακελλαρίδη, στη ΝΔ.

«Θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε, ακόμη και να το στηρίξουμε, αν είχαμε πειστεί ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο» σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Ποτάμι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, περί μη συνεργασίας με την τρόικα. Η ανακοίνωση συνεχίζει, αναφέροντας ότι: «θα μπορούσαμε να το κατανοήσουμε, ακόμη και να το στηρίξουμε, αν είχαμε πειστεί ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο το οποίο στο «τέλος της μέρας» θα εξασφάλιζε τα συμφέροντα της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

«Ο λαός μας όλα τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε γιατί αυτό απαιτούσαν οι «μεταρρυθμίσεις», η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου και οι «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί», με «πρωτογενές πλεόνασμα», που σήμερα επανέλαβε και ο νέος υπουργός οικονομικών. Κι ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση αυτά θα τα συζητήσει με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ήμε τους υπαλλήλους τους» σχολίασε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη συνάντηση Βαρουφάκη- Ντάισελμπλουμ.

«Μετά τις σημερινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επαναφέρουμε την πρότασή μας για άμεση σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου με στόχο τη διαγραφή του επαχθούς και επονείδιστου μέρους του δημόσιου χρέους», το σχόλιο της εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνας Χρυσοβελόνη για τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, σε αντίστιξη προς τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και υπό το φως των σημερινών ανακοινώσεων του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, αποτύπωσαν την εικόνα του απόλυτου αδιεξόδου στο οποίο έχει δυστυχώς περιέλθει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Πηγές της Ευρωζώνης για τις επαφές Ντάισελμπλουμ: «Παραμένουν οι διαφορές»

Για «τεράστιες διαφορές που παραμένουν» έκαναν λόγο πηγές της Ευρωζώνης σχολιάζοντας τις σημερινές «αρκετά εποικοδομητικές» συνομιλίες στην Αθήνα του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γιερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, δόθηκε η ευκαιρία στις δύο πλευρές να γνωριστούν και έγινε ανταλλαγή απόψεων.

«Είναι η αρχή μιας διαδικασίας», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα