Νέα αποκάλυψη στην Αμφίπολη

Συνεχίζεταιη σταδιακή αφαίρεση μέρουςτης επίχωσης, από τον δεύτερο χώρο, πίσωαπό τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνειατου δαπέδου, σε βάθος 6μ. από την θόλο στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκετο μεγαλύτερο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου,το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια τουχώρου δηλαδή, 4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος(φωτο 1).

Τοψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικράβότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλέ,κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Τηνκεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικόπλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεταιαπό

διπλό μαίανδρο, τετράγωνα καιτρέχουσα σπείρα (φωτο 2). Το φόντο τηςπαράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρί-μπλέ.

Ηκεντρική παράσταση απεικονίζει άρμασε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκάάλογα, (φωτο 3), το οποίο οδηγεί γενειοφόροςάνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι(φωτο 4). Μπροστά από το άρμα απεικονίζεταιο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίοςφορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλιακαι κρατά κηρύκειο (φωτο 5). Η σύνθεσηέχει κατεύθυνση από ανατολικά προς ταδυτικά.

Ηπαράσταση διακρίνεται για την εξαίρετητέχνη στην απόδοση των λεπτομερειώντων χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών,όσο και των αλόγων, όπως και για τηναρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναισύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος καιχρονολογείται στο τελευταίο τέταρτοτου 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστείφθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου,διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη απότο φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στηναμμώδη επίχωση. Τις επόμενες μέρες θαγίνει προσπάθεια συγκόλλησης καιαποκατάστασής του, προκειμένου νασυντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, ησυνολική εικόνα της παράστασης.

Τοψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά,δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του,καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξηστα τμήματα αυτά. Στα νότια του ψηφιδωτούδαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα τωνΚαρυατίδων αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι,καλυμένο με λευκό κονίαμα. Στα βόρειατου δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινοκατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτοχώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο,στο κάτω μέρος του, (φωτο 6,7).

Επίσης,εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα,προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύοακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα