Νέα αιματοχυσία στη Συρία

Τουλάχιστον 96 άνθρωποισκοτώθηκαν την Παρασκευή στη Συρία, κατά τηδιάρκεια βίαιων επεισοδίων που ξέσπασανσε διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησηςΆσαντ. Ανάμεσα στους νεκρούς, 50 πολίτες,15 στρατιώτες και 26 φερόμενοι ωςπαραστρατιωτικοί Σαμπίχα στην επαρχίαΧαλέπι, όπως αναφέρει νεότερος απολογισμόςτο Συριακού Παρατηρητηρίου των ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων.

Ενώ ο απολογισμός τωνθυμάτων ξεπέρασε τους 15.000 νεκρούς απότην έναρξη της εξέγερσης εναντίον τηςκυβέρνησης του Άσαντ τον Μάρτιο του2011,

ο κοινός ειδικός απεσταλμένος τουΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου ΚόφιΆναν κάλεσε την διεθνή κοινότητα ναεντείνει την πίεση στις αντιμαχόμενεςπλευρές και υποστήριξε ότι το Ιράν θαπρέπει να συμμετάσχει σε μια προσεχήσύνοδο για την κρίση και να αποτελέσει"μέρος της λύσης".

Στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργόςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέδρευσε μιαςέκτακτης συνόδου του συμβουλίου εθνικήςασφαλείας, παρόντων υπουργών, ανώτατωναξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων καιτου επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριώνμετά την κατάρριψη ενός τουρκικούμαχητικού από τη συριακή αεράμυνα. ΗΔαμασκός επιβεβαίωσε τις δηλώσεις τουΕρντογάν, παραδεχόμενη ότι κατέρριψετο F-4, αλλά ανέφερε πως το τουρκικόμαχητικό βρισκόταν πάνω από συριακάχωρικά ύδατα.

Η νέα κλιμάκωση τωνσυγκρούσεων και της καταστολής στηΣυρία εμπόδισαν την Διεθνή Επιτροπήτου Ερυθρού Σταυρού και της ΕρυθράςΗμισελήνου (ΔΕΕΣ) να απομακρύνει, όπωςεπεδίωκε, άμαχους, τραυματίες καιασθενείς από τη Χομς, μια πόλη όπου,σύμφωνα με τον Αμπού Μπιλάλ, έναναντικαθεστωτικό που βρίσκεται σε αυτή,"έχει καταστραφεί το 70% των υποδομών".

Η υπηρεσία συντονισμούγια ανθρωπιστικά θέματα του ΟΗΕ, στομεταξύ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότιπάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουνπλέον ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια στηΣυρία.

Στο διπλωματικό πεδίο,ο Άναν συναντήθηκε με τον επικεφαλήςτης αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕστη Συρία, το στρατηγό Ρόμπερτ Μουντ. Ηεντολή της αποστολής αυτής εξέπνευσετην 20ή Ιουνίου, ενώ οι επιχειρήσεις τηςείχαν ανασταλεί ήδη μία εβδομάδανωρίτερα. Ο Μουντ εξέφρασε αμφιβολίεςγια το εάν και κατά πόσον η αποστολήενός μεγαλύτερου αριθμού παρατηρητώνή το ενδεχόμενο να φέρουν όπλα θα μετέβαλετην κατάσταση.

Ο Άναν προειδοποίησεότι "πλησιάζουμε την ημέρα που θαείναι πια πολύ αργά για να δοθεί ένατέλος στην κρίση ώστε να μην κλιμακωθείπέρα από κάθε έλεγχο".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα