«Να μοιραστεί το βάρος των προσφύγων»

Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και του προσφυγικού "κύματος", τονίζει ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σόφια, Δημοσθένης Στωίδης, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της βουλγαρικής εφημερίδας "Στάνταρτ".

"Το ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, κατά την ελληνική θέση, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο ή στο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ μόνο δύο χωρών, όπως η Ελλάδα

και η Βουλγαρία. Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση και αντιμετώπιση γιατί άλλωστε δεν αφορά τις χώρες μας αποκλειστικά. Μπορεί οι χώρες μας να αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όμως στόχος μεγάλου αριθμού των προσφύγουν είναι να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας διπλωμάτης.

Αφού επισημαίνει ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας την ανάγκη μιας κοινής, ευρωπαϊκής προσέγγισης και αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Στωίδης αναφέρεται στα βήματα που έκανε η ελληνική πλευρά για την ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, αλλά και των χωρικών υδάτων, για υποδοχή και εγκατάσταση των προσφύγων στο πνεύμα και στο γράμμα της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Υπογραμμίζει δε, την άριστη συνεργασία των αρμοδίων οργάνων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Στωίδης εκτιμά πως "χώρες, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Μάλτα, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής πρέπει να επιμείνουν στην επίδειξη αλληλεγγύης και να θέσουν από κοινού στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το ζήτημα της ενίσχυσης και ανάληψης μέρους του κόστους αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος, αλλά και ενός ενιαίου σχεδιασμού διαχείρισης των προσφύγων".

Σημειώνει, επίσης, ότι το θέμα αυτό εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, από την 1η Ιανουαρίου.

Ο Έλληνας διπλωμάτης εκφράζει την ικανοποίησή του για το άριστο επίπεδο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, όπως ταιριάζει σε φίλους, γείτονες και στρατηγικούς εταίρους και συμμάχους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Φέρνει δε ως χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εναέρια επιτήρηση των συνόρων (air policing), τη διάνοιξη της νέας συνοριακής διάβασης Μακάζα-Νυμφαία, αλλά και το γεγονός, ότι τα ελληνικά κεφάλαια εξασφαλίζουν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας στη Βουλγαρία, όπου η Ελλάδα παραμένει τρίτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής.

Εκτιμά δε, πως πρέπει να δοθεί έμφαση στους τομείς της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, με αφορμή και τον ΤΑΡ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τονίζει ότι διαψεύστηκαν με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια που προωθούσαν στο διεθνή Τύπο διάφορες "Κασσάνδρες" για την Ελλάδα μόλις πριν ενάμιση χρόνο.

"Χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κυρίως στις σοβαρές θυσίες του ελληνικού λαού μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 μετά από έξι συνεχόμενα έτη ύφεσης" καταλήγει ο Έλληνας πρέσβης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα