Να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας

"Από σήμερα ως το βράδυ της Κυριακής πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, όλα κρίνονται τώρα", υπογράμμισε στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Αναφερόμενος στο PSI, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι "η διαπραγμάτευση έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί", ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν

να κερδίσουν από ενδεχόμενη αποτυχία.

"Αν το PSI πετύχει, τότε φεύγει ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού, γιατί το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος είναι αυτό που μειώνει την εθνική κυριαρχία", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι "το χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ή κατά 47 μονάδες του ΑΕΠ".

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ως την συνεδρίαση του Eurogroup που έχει καθοριστεί για την Δευτέρας -αν και είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο αλλαγής αυτής της ημερομηνίας- πρέπει να έχουν διασφαλιστεί οι όροι συμμετοχής των εταίρων της χώρας και του ΔΝΤ, του λεγόμενου OSI (Official Sector Involvement) και προς τούτο πρέπει να κινητοποιηθούν η ΕΚΤ, οι εθνικές τράπεζες και να συζητηθεί το επιτόκιο.

Απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος καθώς έπρεπε να απαντήσουν σε μια σειρά διλήμματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε αντίστοιχα διλήμματα καλούνται να απαντήσουν και οι βουλευτές από 16 χώρες καθώς είναι σημαντικό για αυτούς να γνωρίζουν που δανείζουν χρήματα οι χώρες τους, μερικές εκ των οποίων είναι μικρότερες από την Ελλάδα, ενώ σε άλλες "το επίπεδο ζωής είναι χαμηλότερο από αυτό που κατέκτησαν οι Έλληνες τις προηγούμενες δεκαετίες".

Σε ότι αφορά το ζήτημα των κοινών ή προνομιούχων μετοχών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό αποτελεί θέμα πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, για την οποία ανέφερε ότι σε "παλαιότερη εκδοχή" του Μνημονίου είχε ζητήσει κοινές μετοχές.

"Ο νόμος που ψηφίσαμε τον Αύγουστο μιλά για κοινές μετοχές", είπε ο κ. Βενιζέλος, αναφέροντας πως "άκουσα σύμβουλο του αρχηγού της ΝΔ να κάνει λόγο για προνομιούχες μετοχές".

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών είπε ότι η άποψη του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών είναι πως ο λαός αφού επωμίζεται το βάρος στήριξης των τραπεζών δικαιούται να απαιτήσει κοινές μετοχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αφού αναλαμβάνουμε το βάρος στήριξης των τραπεζών με 40 δισεκατομμύρια, οι μετοχές πρέπει να είναι κοινές".

Ο κ. Βενιζέλος είπε το κρίσιμο αυτό τριήμερο πρέπει να "κλείσουν" το ασφαλιστικό και οι επικουρικές συντάξεις, τα εργασιακά, οι στόχοι του 2012 και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "τα Μνημόνια έχουν έλθει πάλι και τα έχουν όλοι στα χέρια τους, δεν υπάρχει άλλη διαπραγμάτευση από την τωρινή οι δεσμεύσεις της οποίας θα αφορούν την επόμενη Βουλή και τις επόμενες κυβερνήσεις".

Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "ο κ. Σαμαράς είναι αντιμέτωπος με δ

Keywords
Τυχαία Θέματα