«Να κάνουμε ασφαλέστερο τον δημόσιο χώρο»

Η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνουν αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του «Αθήνα 9,84», ο Δήμος Αθηναίων και το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και τον Συνήγορο του Πολίτη. «Η συμμετοχή του Δήμου στη σημερινή εκδήλωση έχει και έναν συμβολισμό. Δηλώνει το ενδιαφέρον μας όχι απλώς για τα προβλήματα της Αθήνας,
αλλά και για έναν συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισής τους, με τα εργαλεία που μας προσφέρουν η έρευνα και η επιστήμη», τόνισε πριν από λίγο στην ομιλία του ο κ. Καμίνης. Θέλουμε, και με αυτό τον τρόπο, ανέφερε ο κ. Καμίνης, να ενθαρρύνουμε επιστήμονες και ερευνητές να στραφούν στην πόλη και να συμβάλουν στη βαθύτερη κατανόησή της, απαραίτητη προϋπόθεση για να διαμορφώσουμε λύσεις αποτελεσματικές.

Ο κ. Καμίνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η παρακμή της εμπορικής δραστηριότητας στο κέντρο εξελίχθηκε σταδιακά και κάτω από την επίδραση παραγόντων που προϋπήρξαν της κρίσης. Συνδέεται -όπως είπε -με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην πόλη και τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, με τη μετακίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και της κατοικίας, και με την αλλαγή της κοινωνικής και εθνοφυλετικής φυσιογνωμίας του κέντρου.

Για να ενισχύσουμε, επομένως, το αίσθημα ασφάλειας, απαιτούνται παρεμβάσεις σε περισσότερα επίπεδα, αλλά με κοινό στόχο, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων. Να κάνουμε ασφαλέστερο τον δημόσιο χώρο, να αναζωογονήσουμε τις υποβαθμισμένες περιοχές, να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή. Με σεβασμό στη νομιμότητα -όπως άλλωστε ζητούν και οι ίδιοι οι ερωτηθέντες της έρευνας-, με εμμονή στην αμοιβαιότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πόλη και στις ιδιαίτερες ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της.

Το πρωί ο Δήμαρχος Αθηνών, κ. Γιώργος Καμίνης, είχε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη. (περισσότερα εδώ)

Keywords
Τυχαία Θέματα