Να είναι σεβαστή η εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειές τις οποίες καταβάλλουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλύσουν την ουκρανική κρίση, υποστηρίζοντας ότι η Ρώμη δεσμεύεται πλήρως να προστατεύσει την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που όλοι μας θέλουμε να γίνεται σεβαστή η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Ουκρανίας» επισήμανε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Κίεβο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Δεσμευόμαστε

πλήρως και έχουμε κοινό συμφέρον να δούμε την ειρήνη να επιστρέφει σε αυτή την περιοχή της Ευρώπης» τόνισε.

Ο Ρέντσι, που αναμένεται να συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αύριο στη Μόσχα, σημείωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει τις οικονομικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε ότι οι ιταλικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ιταλία, παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, έχει δεχθεί επικρίσεις από κάποιες χώρες της Ευρώπης σχετικά με τη δέσμευσή της στις προσπάθειες της Δύσης να ασκήσουν πίεση στον Πούτιν για την ουκρανική κρίση.

Ο Ρέντσι, ωστόσο, που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας σχετικά με την ουκρανική κρίση χθες, δήλωσε ότι η Ιταλία στηρίζει απόλυτα τις προσπάθειες για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη τη 12η Φεβρουαρίου στο Μινσκ.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί προκειμένου να εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Μινσκ και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να επικρατήσει και πάλι η ειρήνη με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία στην Ουκρανία» τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα