Μουρμούρας: Η παρατεταμένη λιτότητα δεν θα λύσει το πρόβλημα

Τους λόγους για τους οποίους απέτυχε το πρώτο Μνημόνιο της Ελλάδας εξηγεί σε σημερινό του άρθρο στους Financial Times ο Υφυπουργός Οικονομικών Καθηγητής Γιάννης Μουρμούρας, ενώ ταυτόχρονα προτείνει ένα νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής, ενόψει και των νέων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα

για το νέο Μνημόνιο 2013-2015 που αρχίζουν αύριο.

Ειδικότερα, ο κ. Μουρμούρας επισημαίνει ότι τα προγράμματα λιτότητας της ευρω-περιφέρειας απέτυχαν, όχι μόνο λόγω των προβλημάτων στην εφαρμογή τους, αλλά και λόγω του ελαττωματικού σχεδιασμού τους. Η Πορτογαλία και η Ισπανία εφάρμοσαν αυστηρά αλλά αναποτελεσματικά μέτρα λιτότητας, με τις δύο χώρες να χάνουν το στόχο για το έλλειμμα του 2011, βλέποντας ταυτόχρονα τη δυναμική του χρέους τους να επιδεινώνεται.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο έτη νέοι φόροι επιβάλλονται πάνω στους παλιούς, επιδεινώνοντας την ύφεση και καταλήγοντας σε λιγότερα φορολογικά έσοδα, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει εξαντληθεί.

Η υπερβολική λιτότητα υπονόμευσε ακόμη και αυτή την ίδια τη δημοσιονομική προσπάθεια, συνεχίζει ο υφυπουργός Οικονομικών. Οδήγησε σε ένα φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και ύφεσης. Αυτή είναι σήμερα η ελληνική δημοσιονομική τραγωδία.

Η παρατεταμένη λιτότητα δεν ήταν η λύση για το ελληνικό πρόβλημα. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να την αντέξει πλέον. Αυτό είναι το κρίσιμο δίδαγμα των τελευταίων δύο ετών, το οποίο θα πρέπει να προσέξουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης.

"Τώρα που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τρόικας και της Κυβέρνησης σχετικά με το νέο Μνημόνιο 2013-15, θα πρέπει να αναμένουμε ότι αυτή τη φορά το Πρόγραμμα Προσαρμογής θα στοχεύει στο διαρθρωτικό έλλειμμα (όχι στο κυκλικό) και να συνοδεύεται από συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού δημοσιονομικού κόστους".

Keywords
Τυχαία Θέματα