Μόσχα: Σταματήστε την αιματοχυσία

Η Μόσχα κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει τη χρήση ένοπλης βίας κατά του λαού της και να λάβει μέρος σε συνομιλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε σε ανακοίνωσή ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί μια ανθρωπιστική κρίση στις αποκλεισμένες ουκρανικές πόλεις στα ανατολικά της χώρας, όπου δυνάμεις πιστές στο Κίεβο επιχειρούν να εκδιώξουν φιλορώσους αυτονομιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

ΗΜόσχα κάλεσε τις αρχές της Ουκρανίας «να λογικευτούν, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν

τις δυνάμεις και εντέλει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσει ένας ομαλός διάλογος σχετικά με τους τρόπους διευθέτησης της πολιτικής κρίσης».

Ωστόσο,οι συγκρούσεις, με επίκεντρο κυρίως τηνπόλη Σλαβιάνσκ, και θύματα και από τιςδύο πλευρές συνεχίζονται αμείωτες, ενώσυγκλονίζει ο ισχυρισμός μέλους τουτοπικού συμβουλίου της Οδησσού ότι οινεκροί από την πυρπόληση από ακροδεξιούςτου Μεγάρου των Συνδικάτων την παρασκευήδεν είναι 39 όπως έχει ανακοινωθεί αλλά116.

Ναμεσολαβήσει για την εξεύρεση λύσης στηνουκρανική κρίση προθυμοποιήθηκε ογενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν,δηλώνοντας "βαθιά ανήσυχος" από ταβίαια επεισόδια και ζητώντας να εφαρμοστείαπό όλες τις πλευρές η συμφωνία της 17ηςΑπριλίου που υπεγράφη στη Γενεύη.

Οπρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτινενέκρινε σήμερα το νόμο που καθιστάαξιόποινη πράξη, η οποία τιμωρείται μεφυλάκιση μέχρι 5 ετών, την άρνηση τωνναζιστικών εγκλημάτων και τη διαστρέβλωσητου ρόλου της Σοβιετικής Ένωσης κατάτον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο νόμος αυτός, πουχαρακτηρίζεται από τους επικριτές τουως απόπειρα περιορισμού της ελευθερίαςτης έκφρασης με στόχο να ικανοποιήσειτους πιο συντηρητικούς Ρώσους, τηνεκλογική βάση του Ρώσου προέδρου,ποινικοποιεί επίσης τη βεβήλωση τωνμνημείων του πολέμου.

Το Κρεμλίνο χρησιμοποιείτον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για να ενώσειμια κοινωνία που κατά τον Πούτιν έχασετα ηθικά στηρίγματά της μετά τηνκατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. Ο νέος νόμοςαπαγορεύει "τη σκόπιμη διάδοση ψευδώνπληροφοριών για τη δράση της ΕΣΣΔ"κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στις αρχές του έτουςδιακόπηκε η αναμετάδοση του σήματοςτου ανεξάρτητου τηλεοπτικού καναλιούΝτοζντ, όταν οργάνωσε μια δημοσκόπησημεταξύ των τηλεθεατών του με το ερώτημαεάν το Λένινγκραντ -η Αγία Πετρούπολησήμερα- θα έπρεπε να παραδοθεί στιςγερμανικές δυνάμεις για να αποφευχθείη πολιορκία του, που κράτησε 872 ημέρες,και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Λίγεςημέρες αργότερα ο μπλόγκερ ΒίκτορΣτεντέροβιτς δέχτηκε σφοδρή κριτικήαπό τους υποστηρικτές του Κρεμλίνουεπειδή συνέκρινε τους ΧειμερινούςΟλυμπιακούς Αγώνες του Σότσι με τουςΟλυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του1936, τους οποίους χρησιμοποίησε ο ΑδόλφοςΧίτλερ για να εξωραΐσει την εικόνα τουΝαζιστικού κόμματος.

Από την πλευρά του, οβετεράνος τηλεοπτικός παρουσιαστήςΒλαντίμιρ Πόσνερ, σχολιάζοντας το νόμοόταν εισήχθη για πρώτη φορά προς συζήτηση,είχε δηλώσει ότι στόχος του ήταν "νακλείσει το στόμα δημοσιογράφων, ιστορικώνκαι συγγραφέων". Εξέφρασε μάλιστα τοφόβο ότι "ουσιαστικά θα απαγορευτείη κριτική στον Στάλιν" για τα "σοβαράλάθη που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδωνχιλιάδων στρατιωτών".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα