Μόνο ο Ολυμπιακός...

του Διονύση Δελλή

Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η διαδικασία των πρώτων αναμετρήσεων «νοκ άουτ» για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Με την Ρεάλ Μαδρίτης να ισοπεδώνει την Σάλκε στο Γκεζελκίρχεν (1-6 έγραψε το κοντέρ) και με την Τσέλσι έστω και δύσκολα να φεύγει από την Πόλη με το 1-1 κόντρα στην Γαλατά που ουσιαστικά δίνει πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τους προημιτελικούς. Και μιας και πλέον ξαναλέμε ότι η εικόνα είναι πραγματικά καθαρή, μπορεί κανείς να πει σχεδόν με βεβαιότητα τις επτά από τις οκτώ ομάδες που θα συνεχίσουν στο ταξίδι της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Έστω και
αν στο ποδόσφαιρο «ποτέ δεν λες ποτέ», έστω και αν υπάρχουν παντού ρεβάνς, έστω και αν μιλάμε για κάποιες από τις καλύτερες ομάδες του πλανήτη. Η Μπάγερν Μονάχου, η Ντόρτμουντ, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, η Παρί είναι ήδη εκεί. Η Ατλέτικο μένει να είναι προσεκτική έπειτα από τη νίκη της στο Μιλάνο (0-1) όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι η Μίλαν είναι πάντα... επτάψυχη στην Ευρώπη. Και βέβαια η Τσέλσι απλώς να νικήσει τους Τούρκους στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Και οι 7 λοιπόν φαίνεται πως θα έχουν εκπρόσωπο στην επόμενη κλήρωση της Νιόν.

Ποια θα είναι η όγδοη ομάδα. Έλα, ντε. Ήδη τώρα που επέστρεψαν οι παλμοί σε επίπεδα φυσιολογικά, τώρα που οι περισσότεροι προσπαθούν να μπουν σε διαδικασία διαχείρισης του προχθεσινού ιστορικού 2-0 του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προσπαθούν να τα σκεφτούν όλα. Κρατώντας την ψυχραιμία τους. Και έχοντας τον απαραίτητο σεβασμό σε ένα πληγωμένο (αλλά και πάντα) θηρίο του διεθνούς football όπως οι Μπέμπηδες. Πριν το πρώτο παιχνίδι, η ομάδα του Μόγιες παρά τα πολλά προβλήματα της σε αυτό το ιδιαίτερο «τέλος εποχής», υπολογίζονταν από όλους σαν ξεκάθαρο φαβορί. Δεν ξεπερνούσε ο Ολυμπιακός σε πιθανότητες το 20%-25%. Τώρα όμως; Τώρα το πράγμα έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Οι Ερυθρόλευκοι ήταν η μοναδική ομάδα που έφερε «άσσο» στα πρώτα νοκ-άουτ. Και βέβαια η μοναδική ομάδα που έφερε τα «πάνω-κάτω» στις πιθανότητες πρόκρισης. Ουσιαστικά το 70% της δουλειάς το έχει κάνει. Πρέπει στο Μάντσεστερ, να μην χάσει τη μπάλα και θα είναι στους «οκτώ». Να μην χάσει με 3-0, με 4-1, να μην δεχθεί πέντε γκολ κλπ.

Στην τεράστια ιστορία της η Γιουνάιτεντ έχει γυρίσει «νοκ άουτ» στα οποία έχασε με δύο γκολ διαφορά το πρώτο ματς, συνολικά τρεις φορές. Η τελευταία ακριβώς πριν από τριάντα χρόνια. Κόντρα στην Μπαρτσελόνα του Ντιέγκο Μαραντόνα (1984). Τότε έχασε 2-0 στο Καμπ Νου, επικράτησε με 3-0 στον επαναληπτικό και προκρίθηκε. Ακόμη παλιότερα; Στο μακρινό 1957 όταν αντιμετώπισε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στον πρώτο αγώνα στην Ισπανία οι Βάσκοι νίκησαν 5-3. Στον επαναληπτικό η Μάντσεστερ επικράτησε με 3-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης. Και στην διοργάνωση του Κύπελλο Κυπελλούχων την σεζόν 1963-64. Η Μάντσεστερ ως κάτοχος του Κυπέλλου Αγγλίας αντιμετώπισε την κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Τότεναμ. Στο πρώτο ματς η Τότεναμ νίκησε 2-0 ωστόσο, στον επαναληπτικό στο "Ολντ Τράφορντ" η Μάντσεστερ συνέτριψε τα "σπηρούνια" με 4-1. Όταν μια ομάδα έχει 100άδες ματς στα κύπελλα Ευρώπης, εδώ και δεκαετίες και έχει καταφέρει μια τέτοια ανατροπή, μόλις τρεις φορές δεν έχει ακριβώς.. .εύκολο έργο μπροστά της.

Ναι, σε τόσο δύσκολη θέση την έχει φέρει ο Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι που φέτος έχουν χάσει μονάχα από μια ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις. Από την λαμπερή Παρί. Ηττήθηκαν με 4-1 εντός σε ένα ματς... μαγική εικόνα (10-1 οι «τελικές» στο πρώτο μέρος και δύο δοκάρι για την ελληνική ομάδα) και 2-1 εκτός, με το γκολ που έκρινε το ματς στο 90΄. Άλλος δεν έχει καταφέρει να την ρίξει στο καναβάτσο. Φτάνει λοιπόν μια συνετή παρουσία στη ρεβάνς. Καθαρό μυαλό. Και μια αντίστοιχη προσπάθεια με την προχθεσινή. Φτάνει μια ακόμη εμφάνιση σαν αυτές που έχει κάνει φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα είναι γεγονός η πρόκριση. Η επιστροφή στους προημιτελικούς έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια (1999). Σαν η μοναδική «δεύτερη» ομάδα της φάσης των ομίλων, που κατάφερε να ξαποστείλει ένα από τα αληθινά θηρία της Ευρώπης. Μόνο ο Ολυμπιακός έχει πιθανότητες έπειτα από τα πρώτα ματς. Μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί. Και αυτό είναι ήδη μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ομάδα του Μίτσελ.
Keywords
Τυχαία Θέματα