Μήνυμα Κίνας προς Β. Κορέα

Η Κίνα χρησιμοποίησε διάφορους διπλωματικούς διαύλους για να προειδοποιήσει τη Βόρεια Κορέα να μην πραγματοποιήσει μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή, δήλωσαν προς το Ρόιτερς πολλές διπλωματικές πηγές με έδρα την Κίνα, αφού η Βόρεια Κορέα ανανέωσε τις απειλές της για "αντίμετρα" εναντίον αυτού που αντιλαμβάνεται ως εχθρική στάση των ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα,

η οποία απειλεί τακτικά ότι θα καταστρέψει τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς αυστηρών κυρώσεων που της έχει επιβληθεί με αρκετές αποφάσεις του ΟΗΕ αρχίζοντας από το 2006, αλλά έχει αψηφήσει τη πίεση να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Η τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε ήταν το Φεβρουάριο του 2013.

"Η Κίνα είπε στη Βόρεια Κορέα πως δεν υπάρχει δικαιολογία για μια νέα πυρηνική δοκιμή και πως δεν θα πρέπει να την πραγματοποιήσει", δήλωσε δυτικός διπλωμάτης που ενημερώθηκε από κινέζους αξιωματούχους.

Οι πηγές είπαν πως η Κίνα χρησιμοποίησε διπλωματικούς διαύλους στο Πεκίνο και την Πιονγκγιάνγκ για να μεταφέρει στη Βόρεια Κορέα την ανησυχία της για το ενδεχόμενο μια τέταρτης πυρηνικής δοκιμής.

Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος διπλωματικός και οικονομικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, αν και οι τρεις πυρηνικές δοκιμές και αρκετές απειλές για χρήση στρατιωτικής ισχύος θέτουν σε δοκιμασία την υποστήριξη του Πεκίνου.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ελπίδα η Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να υποχρεώσει την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της. Σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις, αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν ζητήσει επανειλημμένα απ' όλα τα μέρη να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" στην κορεατική χερσόνησο, χωρίς να στρέψουν το δάχτυλο μόνο στη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα