Μήλο της έριδος η ένωση του Κόλπου

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε σήμερα από την Τεχεράνη να σταματήσει την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης, όπως την χαρακτήρισαν, εναντίον του Μπαχρέιν σχετικά με μια πρόταση για πολιτική και στρατιωτική ένωση μεταξύ των χωρών του Αραβικού Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία προωθεί την ιδέα μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Κόλπου για να περιορίσει τις σιιτικές ταραχές στο Μπαχρέιν και για να αντιμετωπίσει την επιρροή του σιιτικού Ιράν.

Ο αρχικός στόχος του Ριάντ μοιάζει
να είναι μια ένωση με το Μπαχρέιν όπου οι σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων, πραγματοποιούν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ζητώντας περισσότερα δικαιώματα από τη σουνιτική δυναστεία που κυβερνά τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την κλιμακούμενη εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης και τις προκλητικές δηλώσεις ιρανών αξιωματούχων σχετικά με την κατάσταση στο Μπαχρέιν», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ ελ Αράμπι.

«Οποιαδήποτε βήματα προς την ένωση του Μπαχρέιν με τη Σαουδική Αραβία είναι ένα κυριαρχικό θέμα μεταξύ των δύο κρατών και άλλων κρατών του Κόλπου και καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει σε αυτό», πρόσθεσε.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ρεπορτάζ που έδειχναν χιλιάδες ανθρώπους να παίρνουν μέρος σε κινητοποιήσεις σε όλο το Μπαχρέιν διαμαρτυρόμενοι για την πρόταση ένωσης της χώρας με τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα