Τριήμερο κινητοποιήσεων

Σε κλοιό διαδηλώσεων από σήμερα η Αθήνα, με άξονα τη Βουλή, όπου μεθαύριο ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο με τις νέες δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα, περιλαμβανομένης της κινητικότητας και διαθεσιμότητας στο δημόσιο. Έξω από το υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται, αυτή την ώρα, συγκεντρωμένοι δημοτικοί αστυνομικοί. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ

και των δημοτικών αστυνομικών, η οποία έφθασε μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου, όπου -χωρίς ένταση- απομακρύνθηκαν οι μηχανές μετά από παρέμβαση της αστυνομίας. Αντιπροσωπεία των δημοτικών αστυνομικών συναντήθηκε στα γραφεία της ΝΔ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σίμο Κεδίκογλου και τον γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο και έλαβε τη δέσμευση για παραμονή στους δήμους ενός μεγάλου μέρους των δημοτικών αστυνομικών και πλήρη απορρόφηση των υπολοίπων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε ακολούθως η συνάντηση που είχαν οι διαδηλωτές στο υπουργείο Εξωτερικών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Συνάντηση Βενιζέλου - ΚΕΔΕ

«Ο σεβασμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι έμπρακτος και όχι ρητορικός. Η αφαίρεση ζωτικών αρμοδιοτήτων από αυτήν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση είναι ένα πλήγμα στον θεσμό και τις πόλεις μας» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μετά τη συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. «Προσωπικά» πρόσθεσε «δεν γνωρίζω καμία μεγάλη πόλη που να μην έχει δημοτική αστυνομία και προσμένω να συνεχισθούν οι συζητήσεις με τους υπουργούς για να δοθούν οι απαιτούμενες λύσεις».

Το περιεχόμενο της συνάντησής του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ προκειμένου να βρεθούν βιώσιμες λύσεις σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος εκτός απροόπτου θα επαναλάβει και αύριο τις επαφές με αντιπροσωπεία των δημάρχων. Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι αυτή η συνάντηση ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επαναβεβαιωθεί ο σεβασμός της κυβέρνησης στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προαναγγέλλοντας ότι οι επόμενες ημέρες στη Βουλή και έως την ψήφισε του πολυνομοσχεδίου θα είναι ιδιαιτέρως παραγωγικές και κρίσιμες ώστε να εξευρεθούν οι πλέον ενδεδειγμένες λύσεις. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα είναι απαίτηση του κοινωνικού συνόλου.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ, στις 4μμ, θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για πολυνομοσχέδιο «έκτρωμα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη στήριξητου στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. «Θέλει πραγματικά μεγάλο θράσος», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «να βαφτίζονται οι μαζικές απολύσεις, η προωθούμενη μείωση του κατώτατου μισθού, η διάλυση των ΟΤΑ ,της παιδείας και της υγείας, μέσα για τα καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη».

Την απόφασή της να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο γνωστοποίησε η Δημοκρατική Αριστερά, μετά από συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.

Απεργιακό τριήμερο

Η ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο θέμα της κινητικότητας έχει προγραμματίσει για τις 8 το βράδυ συλλαλητήριο και περικύκλωση της Βουλής με τη συμμετοχή της ΠΟΕ ΟΤΑ καθώς επίσης συναυλία και ολονύχτια διαμαρτυρία.

Για αύριο το πρωί ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει γενική απεργία και συλλαλητήριο στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ νέο συλλαλητήριο είναι προγραμματισμένο μεθαύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ αύριο στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια .Στις 8 το βράδυ στο Σύνταγμα, θα ακολουθήσει συλλαλητήριο από την ΑΔΕΔΥ,περικύκλωση της Βουλής, συναυλία και ολονύχτια διαμαρτυρία.

Αύριο, ημέρα γενικής απεργίας, τα συσσίτια και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Αθηναίων θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ αποκομιδή απορριμάτων θα γίνει μόνο στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης και στην Ακρόπολη.


Κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ

Από σήμερα έως και την Τετάρτη θα ματαιώνονται δρομολόγια σε ΟΣΕ και προαστιακό, ενώ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν αύριο από τις 09:00 έως τις 21:00 το βράδυ.

Κανονικά θα κυκλοφορούν μετρό, ηλεκτρικός και τραμ.

Προβλήματα και στις πτήσεις, αύριο, λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας από τις 12:00 στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Μέσα σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο και πριν καν γίνει νόμος το πολυνομοσχέδιο, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί ως τις 6 το απόγευμα στο Υπουργείο Παιδείας οι ονομαστικές λίστες με τους περίπου 2.500 καθηγητές οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, στο τέλος του μηνός.

Φωτορεπορτάζ: Κώστας Κορέλης, Κωνσταντίνος Σιούμπουρας

Προηγούμενη είδηση

Keywords
τριημερο, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ποε οτα, υπουργείο παιδείας, αθηνα, βουλη, τροικα, διαδηλωσεις, βενιζελος, κεδε, αναδιαρθρωση, συριζα, ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, συμμετοχή, ποε, απεργια, συνταγμα, παμε, Ακρόπολη, ΟΣΕ, λεωφορεια, μετρο, ηλεκτρικος, τραμ, τίθενται, υπουργειο εσωτερικων, καμινης, σταση εργασιας, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, μειωση μισθων, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, σχεδιο αθηνα, αυτοδιοικηση, πολυνομοσχεδιο, δημοτικη αστυνομια, αστυνομια, δημοκρατικη αριστερα, θεμα, ποε οτα, πτησεις, υπουργείο παιδείας, υπουργειο οικονομικων, ωρα, αφαιρεση, βραδυ, γινει, γραφεια, δημοσιο, δηλωσεις, δρομολογια, ευκαιρια, εσωτερικων, υπηρεσια, μηχανες, κεδε, κλιμα, λογο, μαξιμου, μειωση, ομονοια, παμε, ποε, πρωι, σεβασμος, συγκεντρωση, συμμετοχή, τίθενται, τοπικη αυτοδιοικηση, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, υπουργειο εξωτερικων, κωνσταντινος, υπουργειο, κωστας, υγειας
Τυχαία Θέματα