Μεταβίβαση του ΟΠΑΠ

Η παραχώρηση της 12ετούς άδειας των Κρατικών Λαχείων στην κοινοπραξία των ΟΠΑΠ-Intralot-SGI και η προγραμματισμένη για σήμερα υπογραφή της σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει το δρόμο για την μεταβίβαση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε στην Emma Delta.

Παρά το υπερβολικά πολύ μελάνι που χύθηκε στην υπόθεση των Λαχείων, οι αλλαγές στις

συμβάσεις μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας για τα λαχεία ήταν τελικώς τεχνικού χαρακτήρα. Αφορούν κυρίως στον επιμερισμό των τιμολογούμενων υπηρεσιών και την προσθήκη νέων υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν ότι οι συμφωνίες που είχαν προηγηθεί και το ύψος των προμηθειών δύσκολα θα «έσπαγαν».

Mένει να φανεί, ωστόσο, ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της Emma Delta. Ο εκ των βασικών μετόχων του fund Jiri Smejc πρόσφατα δήλωσε πάντως, πως η Emma Delta δεν επιθυμεί να θέσει με οποιοδήποτε τρόπο την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, καίτοι διατηρεί κάποιες ανησυχίες ότι η σύμβαση για τα λαχεία ενδεχομένως να είναι εις βάρος της εταιρείας, κάτι που όμως θα εξεταστεί μετά την εξαγορά του ΟΠΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση, η παραχώρησης της άδειας για τα Λαχεία ανοίγει τώρα το δρόμο και για την πώληση του ΟΠΑΠ, μια αποκρατικοποίηση με πολύ μεγαλύτερη σημασία αφού αλλάζει την εικόνα της εγχώριας αγοράς τυχερών παιχνιδιών και συγχρόνως τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ των ανταγωνιστικών επιχειρηματικών ομίλων που τους τελευταίους μήνες βρέθηκαν σε τροχιά έντονης αντιπαράθεσης.

Σεπτέμβριο η ολοκλήρωση

Μετά την έγκριση (σε χρόνο ρεκόρ) από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ΤΑΙΠΕΔ σύντομα θα καλέσει την Emma Delta, το επενδυτικό σχήμα που αναδείχθηκε προσωρινός επιτυχών πλειοδότης στο σχετικό διαγωνισμό, να προσέλθει για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε., με το δημόσιο να εισπράττει συνολικά 712 εκατ. ευρώ (652 εκατ. ευρώ της Emma Delta, πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ).

Με την ολοκλήρωση της πώλησης να αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, πιθανότατα εντός Σεπτεμβρίου (απαιτούνται νομικοί και άλλοι έλεγχοι, ενώ η σύμβαση παραχώρησης θα κυρωθεί από τη Βουλή), το προσεχές φθινόπωρο θα αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων εντός και εκτός ΟΠΑΠ.

Καθώς η προετοιμασία για τον διαγωνισμό υπήρξε ενδελεχής και πολλά στοιχεία δόθηκαν μέσω του data room, υπάρχει μια αρκετά καλή εικόνα για την εσωτερική δομή και λειτουργία του ΟΠΑΠ από τους νέους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να αναμένονται σαρωτικές αλλαγές στο Περιστέρι και δεν είναι τυχαίο πως στις μεταξύ τους συζητήσεις χρησιμοποιείται κατά κόρον η λέξη «restructuring».

Στο πλαίσιο αυτό, χρονικά θα προηγηθεί η τοποθέτηση νέων μελών στο Δ.Σ. και εν συνεχεία νέου επικεφαλής και διοικητικής ομάδας ώστε να ξεκινήσει η εκπόνηση και υλοποίηση του νέου business plan προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλά θέματα που παραμένουν «παγωμένα», όπως η επέκταση στο internet και η ανάπτυξη του δικτύου των VLTs.

Ιδιαίτερα τα VLTs αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον Οργανισμό, δεδομένου ότι για να μπει το πρώτο ευρώ στον ΟΠΑΠ από τα παιγνιομηχανήματα, τον καταλύτη για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας, θα απαιτηθούν 14 - 18 μήνες. Ήτοι όλα δείχνουν πως όχι μόνο το 2013 αλλά και μεγάλο μέρος του 2014, ο ΟΠΑΠ θα στηριχθεί στα υφιστάμενα παιχνίδια του. Αλλά και όταν στηθεί το δίκτυο των VLTs, κανείς δεν γνωρίζει με ασφάλεια το βαθμό που θα «κανιβαλιστεί» το ΚΙΝΟ. Επιπλέον, ακόμη και εάν «τρέξει» το online, στην καλύτερη των περιπτώσεων ο τζίρος εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Κρίσιμη θα αποδειχθεί η στάση της Emma Delta απέναντι στην Intralot, η οποία ανέλαβε μετά από διαγωνισμό το έργο τη παροχής νέου πληροφοριακού συστήματος για τον ΟΠΑΠ. Όπως συνέβη και στα Λαχεία, το επενδυτικό σχήμα έχει αντιδράσει για συγκεκριμένους όρους και παροχές που προβλέπει η σύμβαση.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα