Αγκάθι οι πλειστηριασμοί

Συνεχείς οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο για να κλείσουν τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, διεμήνυσε ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή της τριμερούς στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «παρά την πρόοδο στις συνομιλίες, μια σειρά από ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες». Αγκάθια παραμένουν το θέμα των πλειστηριασμών, τα κόκκινα

δάνεια και ο φόρος ακινήτων.Αποφασισμένος να δώσει μάχη για να υπερψηφιστεί από τη Βουλή ο Νέος Φόρος Ακινήτων, δηλώνει στο Βήμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και αποδίδει τις αντιδράσεις «σε ακραίες φωνές φιλελευθερισμού».

Στο μεταξύ η συνολική πτώση στην αξία των ακινήτων από την έναρξη της κρίσης, υπολογίζεται ότι έχει φθάσει στο 50%, την ώρα που η αγορά εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007. Σύμφωνα με έρευνες που επικαλείται η Καθημερινή, η μέση πτώση στις αξίες των κατοικιών κυμαίνεται από 34 έως 53%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, δήλωσε μετά από σύσκεψη στου Μαξίμου, ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία των αδυνάτων και όχι η κάλυψη των μπαταχτσήδων».

Την ίδια ώρα οι δανειστές σκληραίνουν τη στάση τους και σύμφωνα με δημοσιεύματα, απαιτούν πλήρη άρση της απαγόρευσης για την πρώτη κατοικία και καλούν μάλιστα την κυβέρνηση, να βρει σπίτια σε όσους τα χάσουν.

Αντίθετοι με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κάποιοι από τους όρους που έχει επιβάλει η Τρόικα στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Γερμανού καθηγητή, Αντρέα Φίσερ-Λεσκάνο. Όπως αναφέρεται: οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ άλλες δεσμεύσεις παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, την κατοικία, την κοινωνική ασφάλεια και την ιδιοκτησία. Η νομική γνωμοδότηση έγινε κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων.

«Η κυβέρνηση τελεί υπό την απόλυτη πίεση των δανειστών» δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 η ευρωβουλευτής Μαριέτα Γιαννάκου και εκτίμησε ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές, για να λυθούν τα ευαίσθητα θέματα της Παιδείας και της Υγείας.

«Η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών είναι αντισυνταγματική» υποστήριξε μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Γιώργο Αποστολίδη ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Χρυσόγονος.

Keywords
Τυχαία Θέματα