Μεσαρά: Κίνδυνος η υπεραλίευση

Σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε σήμερα για να συζητηθεί κοινό αίτημα των δήμων Φαιστού Ηρακλείου και Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου, με το οποίο ζητούν τη λήψη μέτρων προστασίας των ιχθυαποθεμάτων στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Μεσαράς, όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της υπεραλίευσης, ιδιαίτερα από τράτες.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν οι μελέτες έρευνας που έχει πραγματοποιήσει το ΕΛΚΕΘΕ σε διάφορες περιοχές στον

κόλπο της Μεσαράς και τεκμηριώνουν τη μείωση των αλιευμάτων, αλλά και την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.

Το αίτημα των δυο δήμων για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, αναμένεται να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα συζητηθεί το θέμα προκειμένου να γνωμοδοτήσει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα αποφασίσει τη λήψη μέτρων.

«Πράγματι, όπως έχει τεκμηριώσει επιστημονικά και το ΕΛΚΕΘΕ με την έρευνά του, υπάρχει πρόβλημα στον θαλάσσιο κόλπο της Μεσαράς από το φαινόμενο της υπεραλίευσης» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής.

Ακόμη ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν διαχειριστικά μέτρα για να προληφθεί η πλήρης κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων και τυχόν οικολογική καταστροφή στη θαλάσσια περιοχή της Μεσαράς, προσθέτοντας ότι το θέμα σύντομα θα έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να προτείνει προς το αρμόδιο υπουργείο τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα