Μέρκελ και Σαμαράς στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ

Του Δημήτρη Αλειφερόπουλου

Στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό θα επικεντρώσει τα προεκλογικά πυρά του ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις ευρωκάλπες.

Σε δύο αλλεπάλληλες συσκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με στενούς του συνεργάτες και βουλευτές του κόμματος εκτιμήθηκε ότι “η επικοινωνιακή τακτική του κόμματος

θα πρέπει να στοχεύσει από τη μία στην αποδόμηση του προσώπου του πρωθυπουργού -και με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου- και από την άλλη στην ταύτιση των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης με τις… εντολές της κ. Μέρκελ”.

Στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα ανέφερε ότι “η επίσκεψη της κ. Μέρκελ δεν θα βοηθήσει την ήδη κακή εικόνα της κυβέρνησης” και σημείωνε με νόημα ότι “όσο και αν επιχειρείται από το Μαξίμου αλλά και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κλείσει το θέμα Μπαλτάκου ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κρατήσει στην επικαιρότητα”.

Άλλωστε η χθεσινοβραδινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα ήταν το απόλυτο «δείγμα γραφής» για τους τόνους και το ύφος που θα ακολουθήσει τούδε και στο εξής. Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι τα 2/3 της ομιλία του τα αφιέρωσε στο «Σαμαράς Γκείτ» όπως είπε τη θεωρεία περί «ακροδεξιάς σέχτας που κυβερνά τη χωρά» και την «επίσκεψη της κ. Μερκελ την οποία χαρακτήρισε «πολιτική προϊστάμενη του κ. Σαμαρά».

Από την ευρωκάλπη το “μήνυμα” και όχι από τις Αυτοδιοικητικές

Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή υποψηφιότητα του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του προέδρου της Κομισιόν θα έρθει τρίτη στην προτίμηση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων.

Ήδη στις πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) βρίσκεται στην τρίτη θέση με τους Σοσιαλιστές υπό τον Μ. Σούλτς να είναι το μεγάλο φαβορί για την θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις καταγράφουν και αυξητικές τάσεις των κομμάτων του λεγόμενου χώρου του «ευρωσκεπτικσμού» με το επιτελείο του κ. Τσίπρα να ποντάρει και στην ευρωπαϊκή ψήφο «διαμαρτυρίας των πολιτικών λιτότητας».

Ωστόσο, υπάρχουν και δημοσκοπήσεις όπως αυτή που δημοσιεύει η “Corriere Della Sera” στην οποία το ψηφοδέλτιο της Αριστεράς “Μία άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα”, έρχεται τελευταίο καταγράφοντας ποσοστό μόλις 3,1%.

Την ίδια ώρα πάντως στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει ήδη ληφθεί η απόφαση το “μήνυμα” στο εσωτερικό να προέλθει από την ευρωκάλπη και όχι από την κάλπη των αυτοδιοικητικών όπου τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και αυτές καθ΄ αυτές οι υποψηφιότητες δείχνουν “αδυναμίες” που καταγράφονται και δημοσκοπικά.

Στο επίκεντρο η ενίσχυση της “καταλληλότητας”

Με την εκτίμηση ότι στις επόμενες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα “πιστωθεί θετικά και την υπόθεση Μπαλτάκου” σε επίπεδο “πρόθεσης ψήφου, εκτίμησης εκλογικού αποτελέσματος και παράστασης νίκης” οι επιτελείς του κόμματος επικεντρώνουν πλέον στην λεγόμενη “καταλληλότητα πρωθυπουργού”.

Στην Κουμουνδούρου αν και δηλώνουν “ικανοποιημένοι” για την δημοσκοπική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονος προβληματισμός και αναζητούνται λύσεις για να κλείσει η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Αλ. Τσίπρα στο ζήτημα της “καταλληλότητας για πρωθυπουργός”.

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας στην “προσωπική αναμέτρηση” με τον Αντώνη Σαμαρά υστερεί δημοσκοπικά με διαφορές που ξεπερνούν και τις 10 ποσοστιαίες μονάδες επιλέχθηκε η λύση των “προσωπικών ονομαστικών επιθέσεων κατά του ίδιου του Αντ. Σαμαρα” με στόχο όπως σημείωνε πηγή από το περιβάλλον του Αλ. Τσίπρα να “μετατραπεί η ψήφος καταδίκης και διαμαρτυρίας στο ΣΥΡΙΖΑ σε ψήφο επιλογής και εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα και της κυβερνητικής του πρότασης”. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και το μπαράζ προεκλογικών περιοδειών του προέδρου σε όλη την επικράτεια με τουλάχιστο ένα ταξίδι την εβδομάδα.

«Κορμός» σε κάθε προεκλογική του ομιλία εντός και εκτός συνόρων «η σκληρή κριτική και οι προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό αλλά και η ταύτιση της πολιτικής της κυβέρνησης με τις επιταγές των δανειστών και της κ. Μέρκελ» σημείωνε καλά πληροφορημένη πηγή του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα