Μερική συμφωνία Σερβίας- Κοσσόβου

Νέα πρόοδος στις συνομιλίες Σερβίας - Κοσόβου για την εξομάλυνση των σχέσεων επιτεύχθηκε στο χθεσινό, 16ο γύρο του διαλόγου των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι κατέληξαν σε συμφωνία στα θέματα των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε σε δήλωσή της η κ. Άστον.

"Όσον αφορά τις δημοτικές

εκλογές του Νοεμβρίου, εξετάσαμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και λάβαμε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλίσουμε δίκαιες εκλογές με την όσο δυνατόν πληρέστερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία" πρόσθεσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια.

Οι κ. Ντάτιτς και Θάτσι συμφώνησαν ότι τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί ξανά η ομάδα εργασίας για τις εκλογές με επικεφαλής τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ώστε οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση της Κυριακής να υλοποιηθούν εγκαίρως.

Ο κ. Ντάτσιτς, μετά τη λήξη της συνάντησης, δήλωσε ότι με τη συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες η Σερβία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιανουάριο ή νωρίτερα.

Εκτιμώντας ότι, με τις συνομιλίες έγινε ένα μεγάλο βήμα εμπρός, τόσο στην πορεία ενσωμάτωσης της Σερβίας στην ΕΕ όσο και στο διάλογο με την Πρίστινα, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε:

"Η Σερβία εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια ώστε το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου, αν και εμείς αναμένουμε έως τα τέλη Δεκεμβρίου να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ".

Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο, ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι συμφωνήθηκε οι Σέρβοι του Κοσόβου να έχουν εκπροσώπους τους στα εκλογικά κέντρα και ότι θα καταστεί δυνατή η εγγραφή των Σέρβων στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι είναι εθνικό και κρατικό συμφέρον οι Σέρβοι να συμμετάσχουν στις εκλογές ώστε να αποκτήσουν θεσμούς, τους οποίους ποτέ κανείς δεν θα αποκαλέσει "παράλληλους".

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι τόνισε ότι μονογράφηκαν οι συμφωνίες για την ηλεκτρική ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, τις οποίες είχαν προετοιμάσει οι ομάδες εργασίας των δύο πλευρών.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι για το σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο οι συμφωνίες αυτές δεν επιφέρουν αλλαγές.

"Οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν, οι τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας θα κοστίζουν όπως και τώρα ως τοπικές κλήσεις και όχι ως διεθνείς και ότι αυτό θα ισχύσει έως την προκήρυξη διαγωνισμού το νωρίτερο δυνατό έως το 2015" είπε ο πρωθυπουργός τη Σερβίας.

Ο κ. Ντάτσιτς διευκρίνισε ότι το σύστημα τηλεπικοινωνιών για τη Σερβία θα λειτουργεί ομαλά, όπως και τώρα και ότι τους επόμενους μήνες θα συμφωνηθούν οι τρόποι με τους οποίους η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών θα ορίσει τριψήφιο αριθμό κλήσης για το Κόσοβο.

Τόνισε, τέλος, ότι η κατάσταση με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αλλάξει προς το παρόν.

Ο επόμενος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας θα διεξαχθεί μετά τις δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο στις 3 Νοεμβρίου, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχίσουν σε επίπεδο ομάδων εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Ντάτσιτς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα