Μελετάται πακέτο μεταρρυθμίσεων Ερντογάν

«Ο Ερντογάν παρουσιάζει το πακέτο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στον ιστότοπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv.com, το οποίο αναφέρεται στη χθεσινή παρουσίαση από τον Τούρκο Πρωθυπουργό του «πολυαναμενόμενου» πακέτου δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με αποδέκτες τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσοκαι την τουρκική αντιπολίτευση.

Ηπαρουσίαση έγινε στον απόηχο της κριτικής κατά του Τούρκου πρωθυπουργούστο εσωτερικό και στο εξωτερικό για τη διαχείριση εκ μέρους του των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα απαριθμεί

αναλυτικά τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις μεγάλος μέρος των οποίων αφορά τους Κούρδους. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι τομεταρρυθμιστικό πακέτο δεν αποτελεί προϊόν «πίεσης, διαπραγματεύσεων ή επιβολής». Η εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα αποτελεί για τους Κούρδους πολιτικούς ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σημαντικό στοιχείο τουμεταρρυθμιστικού πακέτου αποτελεί επίσης και η αλλαγή του «ασυνήθιστα υψηλού ορίου του 10%» για την είσοδο ενός κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο ισχύει από τη δεκαετία του 1980. Ο Ερντογάν, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει κάνει τρεις προτάσεις: τη διατήρηση του ορίου ως έχει, τη μείωσή του στο 5% με περιορισμό των εκλογικών περιφερειών ή την υιοθέτηση ενός νέου εκλογικού συστήματος που θα ευνοείτα μεγάλα κόμματα και θα καταργεί συνολικά το όριο εισαγωγής στο Κοινοβούλιο. Η ΕΕ δεν απαιτεί από την Τουρκία να μειώσει το εκλογικό της όριο, τονίζει ο αρθρογράφος, αλλά η Επιτροπή έχει επισημάνει ότι το όριο του 10% αποτελεί ένα από τα υψηλότερα όρια μεταξύ των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ετήσια έκθεσή της. Η Άγκυρα σχεδιάζει επίσης και τη διεύρυνση της κρατικής επιχορήγησης στα πολιτικά κόμματα που συγκεντρώνουν το 3% των ψήφων από το σημερινό 7%. Πρόκειται για άλλοένα ζήτημα που έχει υπογραμμίσει η ΕΕ.

Στησυνέχεια, το άρθρο αναφέρεται σε μια σειρά άλλων σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων όπως την άρση των περιορισμών στο Νόμο περί Δημόσιων Συναθροίσεων με αφορμή τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί που ταρακούνησαν την Τουρκία, σχολιάζει το δημοσίευμα υπενθυμίζοντας ότι ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι «η νομοθεσία και η πρακτική (στην Τουρκία) εστιάζουν περισσότερο στη νομιμότητα των διαδηλώσεων παρά στον ειρηνικό τους χαρακτήρα, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.".

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε το μεταρρυθμιστικό πακέτο καλώντας την αντιπολίτευση να λάβει μέρος στη διαδικασία, σημειώνει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης και για την Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φίλε. Επιπλέον, η Επιτροπή δήλωσε ότι αναμένει «τη μετάφραση των προτάσεων στην πραγματικήζωή και στη νομοθεσία».

Τέλος, τοδημοσίευμα σημειώνει ότι ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου δήλωσε ότι το πακέτο θα συμπεριληφθεί στην αναμενόμενη ετήσια έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία (16 Οκτωβρίου) αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα