Μεϊμαράκης: Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή

Την πρόταση να υπάρξει συμφωνία σ' ένα πρόσωπο για να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθως, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική, πολιτική και θεσμική συγκυρία της χώρας, να συζητηθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις του, μετά την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια.

Ταυτόχρονα
άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι ψηφοφορίες στην Βουλή, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε κοινή υποψηφιότητα.

«Είμαστε σε μία περίοδο με αρκετή ομίχλη, τώρα που συζητείται ο προϋπολογισμός, ίσως πρώτη φορά που όλα αυτά τα ζητήματα είναι ανοιχτά και όλα μαζί απαιτούν ταυτόχρονα τη λύση. Και με την αβεβαιότητα που δημιουργείται σε ορισμένα ζητήματα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην παρασυρθούμε σε ακραίες φωνές, λαϊκίστικες, που θα μας οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη εσωστρέφεια, την ώρα που απαιτείται σύνεση, υπευθυνότητα, γιατί οι πολίτες έχουν υποστεί πολύ μεγάλες θυσίες» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι πρωθυπουργός διαπραγματεύεται πάρα πολύ σκληρά με μια τρόικα, η οποία, όπως είπε, «φαίνεται ότι πολιτικά δεν εκφράζει την Ευρώπη που όλοι θέλουμε και που πιστεύουμε και που αγωνιστήκαμε για να μπούμε».

Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με τη σύνεση, την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα που απαιτείται, θα αντιμετωπισθούν θετικά όλα αυτά τα ζητήματα.

Πρόσθεσε δε πως έχει σημασία ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί και ότι η τρόικα θα πέσει έξω, όπως και πριν από 2 χρόνια,που ζητούσε μέτρα.

«Τελειώνει, βέβαια, στις 31 Δεκεμβρίου το μνημόνιο. Εμάς μας ενδιαφέρει το πώς θα πάμε στην επόμενη μέρα και όχι ποιος θα τη διαχειριστεί μόνο, αλλά το πώς θα την έχουμε προσδιορίσει αυτή την επόμενη μέρα θετικά για τον ελληνικό λαό» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον και ταυτόχρονα και με τα εθνικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν - και όπως γνωρίζετε υπάρχει και η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού και όλα αυτά τα ζητήματα της ΑΟΖ, της Κύπρου, αλλά και τα θέματα τα ευρύτερα της Συρίας και όλα τα σχετικά - πιστεύουμε ότι πρέπει, αν μη τι άλλο, να συμφωνήσουμε ώστε ομαλά, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να προχωρήσουμε συναινετικά στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να έχουμε έναν νέο θεσμικό παράγοντα, ο οποίος θα αποτελεί το σύμβολο της ενότητας του ελληνικού λαού και θα είναι ένας πολύ καλός συνομιλητής και με τους έξω, αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις τις μέσα».

«Όπως είπατε, έχει πολλή ομίχλη. Ελπίζω και εύχομαι να ξεδιαλύνει και να έχουμε έναν αίθριο καιρό», σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μετά την σαρανταπεντάλεπτη συζήτηση με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση αν επισπεύδεται η προεδρική εκλογή και μπορούμε να πάμε σε εκλογές μετά, απάντησε:

«Είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Αυτό το οποίο προέχει και είναι αναγκαίο, είναι να συζητηθεί το όνομα και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε και ξέρετε ότι είναι μια πρόταση την οποία είχα καταθέσει κι εγώ, ακριβώς για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα. Η προεδρική εκλογή, όπως γνωρίζετε, προσδιορίζεται από το Σύνταγμα. Εάν υπάρξει όνομα και συμφωνία αύριο το πρωί, μπορεί να τεθεί ακόμα και αύριο. Όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, ούτως ή άλλως, υποχρεούται να εκδώσει σχετική ημερήσια διάταξη μέχρι την τελευταία ημέρα που ορίζει το Σύνταγμα».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ψηφοφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ώρα των βουλευτών και όχι η ώρα των κομμάτων και τόνισε ότι «αν πάμε σε εκλογές επειδή δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Βουλή και δεν έχουμε συμφωνήσει ούτε στο όνομα, τότε μπορεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με 120 ψήφους, για παράδειγμα, από την επόμενη Βουλή. Και ερωτώ, θα είναι θετικό στην κρίσιμη εκείνη ώρα, με εκείνη την αβεβαιότητα και την εξέλιξη που δεν εκλέξαμε Πρόεδρο και πάμε για εκλογές και να εκλέξουμε μετά τις εκλογές Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν θα εκφράζει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων;».

Πρόσθεσε δε ότι αποσυνδέει πλήρως τις εκλογές και τα ζητήματα αυτά από το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας: «Δηλαδή να συμφωνήσουμε κατά πρώτον στο όνομα και να εξελιχθεί βήμα - βήμα η διαδικασία».

Ακόμη ανέφερε ότι διαπιστώνει όλο και περισσότερο την αύξηση των απόψεων για την εκλογή Προέδρου από αυτή τη Βουλή, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει. Διευκρίνισε δε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα