Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους σιίτες, διαδήλωσαν σήμερα στο Μπαχρέιν έπειτα από την έκκληση της αντιπολίτευσης για να διαμαρτυρηθούν κατά ενός σχεδίου ένωσης της χώρας με τη Σαουδική Αραβία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο δρόμο της Μπουντάγια, που ενώνει πολλά σιιτικά χωριά με τη Μανάμα, και φώναξαν συνθήματα κατά του σχεδίου ένωσης.

«Όχι στην ένωση, το Μπαχρέιν
δεν είναι προς πώληση», «Η χώρα δεν δημοπρατείται», φώναζαν οι διαδηλωτές, που πήραν μέρος στις μαζικές κινητοποιήσεις υπό το σύνθημα «Έτοιμοι να θυσιαστούμε για το Μπαχρέιν».

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης είχαν δεσμευθεί να αποτρέψουν οποιαδήποτε «παρεκτροπή» και οποιοδήποτε σύνθημα που θα στρεφόταν κατά των άλλων μοναρχιών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στο λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλά σιιτικά χωριά φωνάζοντας «Όχι στην ένωση» και «Ελεύθερο Μπαχρέιν, έξω η ασπίδα της χερσονήσου».

Αυτή η ασπίδα είναι η κοινή στρατιωτική δύναμη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μονάδες της οποίας, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία, είχαν σταλεί στα μέσα Μαρτίου 2011 στο Μπαχρέιν για να βοηθήσουν τη σουνιτική δυναστεία που κυβερνά τη χώρα να καταστείλει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στις οποίες πήραν μέρος κυρίως σιίτες, που αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας.

Οι έξι μοναρχίες του Κόλπου αποφάσισαν τη Δευτέρα να εξακολουθήσουν να εξετάζουν ένα σχέδιο ένωσης, που αρχικά προβλέπει την ένωση Μπαχρέιν και Σαουδικής Αραβίας, στο οποίο αντιτίθεται η σιιτική αντιπολίτευση του Μπαχρέιν και το Ιράν.

Ο αγιατολάχ Ίσα Κάσεμ μιλώντας από μετά την προσευχή στο τέμενος της Ντουράζ, μιας πόλης δυτικά της Μανάμα, ζήτησε να τεθεί σε δημοψήφισμα το σχέδιο ένωσης, ένα αίτημα που έχει διατυπώσει και το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, του Ουέφακ.

Στο μεταξύ χθες βράδυ συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που βγήκαν στους δρόμους σε σιιτικά χωρά για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου ένωσης και για να ζητήσουν την απελευθέρωση αντιφρονούντων που κρατούνται.

Εξάλλου στο Ιράν πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα, έπειτα από έκκληση των αρχών, κατά του σχεδίου ένωσης.

Οι ιρανικές αρχές είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις σήμερα σε όλη τη χώρα για να καταγγείλουν «το αμερικανικό σχέδιο προσάρτησης του Μπαχρέιν στη Σαουδική Αραβία».
Keywords
Τυχαία Θέματα