Κλείνει το φορολογικό

Νέα συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα έχει την προσεχή Τρίτη στις 11.30 το πρωί, ο Αντώνης Σαμαράς στο Βερολίνο, ενόψει και της νέας συνεδρίασης του Eurogroup στα τέλη του μήνα. «Στο Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για την επόμενη δόση», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης τόνισε ότι η Κυβέρνηση

θα πρέπει να είναι έτοιμη και να έχει κλείσει και η εκκρεμότητα του φορολογικού, το οποίο όπως είπε ο υπουργός θα ψηφιστεί την επόμενη Παρασκευή.

Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να τον βάλει στο κάδρο σχετικά με την υπόθεση Λαγκάρντ επισημαίνοντας ότι δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα και πως δεν τον αφορά.

Τέλος σχετικά με τις υποθέσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες οδηγούνται στο Αυτόφωρο για χρέη στο δημόσιο ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι αρχές κάνουν τη δουλειά τους.

Στο 1,2% του ΑΕΠ εκτιμά ότι διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012, έναντι στόχου 1,5% στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, πηγή του Υπουργείου Οικονομικών που μίλησε στο Ρόιτερς.
Εν τω μεταξύ, σταθερός στο 2,2% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Το ελληνικό πείραμα εξηγεί πλήρως τις σημερινές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τον βασικό πυλώνα για να ξεπεράσει η Ευρωζώνη την ύφεση. Και τούτο αποτυπώνεται στην αγωνιώδη προσπάθεια της Ελλάδας να συγκεντρώσει έσοδα για να καλυφθούν υποχρεώσεις και ελλείμματα, χωρίς ωστόσο τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αφού μεγάλο μέρος των φορολογουμένων λόγω της ύφεσης, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2012, οι Ελληνες πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν τριπλάσιους φόρους σε σχέση με το 2011, αλλά παρά ταύτα, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι δεν έχουμε φέρει σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, το πρόβλημα παραμένει. Το θέμα αυτό απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου και φαίνεται ότι θα είναι η μεγάλη προτεραιότητα για το επόμενο τρίμηνο. Ηδη, δόθηκε εντολή στο ΣΔΟΕ για πιο εντατικούς και εκτεταμένους ελέγχους το επόμενο διάστημα. Μάλιστα είχαμε και συλλήψεις.

Απόδειξη πάντως της αγωνίας της Κυβέρνησης για έσοδα, αλλά και των ανακολουθιών που παρατηρούνται στη φορο-εισπρακτική πολιτική αποτελούν οι αποφάσεις για τις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνουν εκ νέου οι φορολογούμενοι, αλλά και την επέκταση του τέλους ακινήτων, σε όλη σχεδόν την ιδιοκτησία.

Keywords
Τυχαία Θέματα