Με το όπλο παρά πόδας η Τουρκία-Έκκληση Μουν

Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κάλεσε για άμεση απελευθέρωση των Τούρκων διπλωματών οι οποίοι απήχθησαν στο Ιράκ από αντάρτες προσκείμενους στην Αλ-Κάιντα, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. «Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι τρομοκράτες απήγαγαν τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας και πολλούς διπλωμάτες», δήλωσε o Γ.Γ κατά διάρκεια συνεδρίασης. Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα απαντήσει με χρήση βίας σε περίπτωση που κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των 48 πολιτών της, συμπεριλαμβανομένου του προξένου της, που βρίσκονται όμηροι στα

χέρια των τζιχαντιστών στην Μοσούλη, η οποία από χθες έχει καταληφθεί από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Ανατολή.

Συνεχίζεται η προέλαση των ανταρτών οι οποίοι έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους την Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, και παράλληλα μάχονται με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στην είσοδο της πόλης Σαμάρα, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης.

Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ Στιούαρτ Τζόουνς εκτίμησε ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ότι οι σουνίτες αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Ανατολή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου” και δεσμεύθηκε για την παροχή βοήθειας στο μισό εκατομμύριο Ιρακινούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την κατάληψη της Μοσούλης. “Η βία στο Ιράκ έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2007”, παραδέχθηκε ο ίδιος
Από την πλευρά του ο σιίτης ηγέτης Μοκντάντα Σαντρ ζήτησε σήμερα να δημιουργηθούν ταξιαρχίες για να υπερασπιστούν τους σιίτες του Ιράκ, μπροστά στην επέλαση των σουνιτών ανταρτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα