Τίμησαν την Πρωτομαγιά

Με συγκεντρώσεις και πορείες με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ) και την πλατεία Συντάγματος (ΠΑΜΕ) στην Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά. Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στα Εξάρχεια, καθώς ομάδα περίπου 100 ατόμων πέταξαν μολότοφ και πέτρες προς τη μεριά των αστυνομικών και έβαλαν φωτιά σε κάδους τόσο

στη Στουρνάρη όσο και στη Σολωμού στο ύψος της πλατείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους κυνήγησαν και προχώρησαν σε δύο προσαγωγές στην οδό Μπουμπουλίνας, στο ύψος του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν μέλη εργατικών ενώσεων και σωματείων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Το παρών έδωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η έξοδος από τα μνημόνια και η ρήξη με την ΕΕ είναι το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι, ενώ η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία είχε διακοπεί από τις 9 το πρωί έχει αποκατασταθεί.

Στη συγκέντρωση των συνδικάτων συμμετείχαν για πρώτη φορά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έστειλαν σαφές μήνυμα προς τους δανειστές και τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις δεσμεύσεις της. «Οι αγώνες μας για κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για Δημοκρατία, για μια ζωή με αξιοπρέπεια θα νικήσουν. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ένα λαό αποφασισμένο!» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που ανάρτησε στην προσωπική του ιστιοσελίδα στο Facebook.

Στα μηνύματά τους για την Εργατική Πρωτομαγιά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ζητούν από την κυβέρνηση να μην υποχωρήσεις στις πιέσεις υιοθετώντας νέα αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

Ο ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η εργατική τάξη είναι ζωντανή και αναδιοργανώνει τη φωνή της.
«Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν βαθιά κόκκινες«, δήλωσε ο υπουργός εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Για κατακόκκινες γραμμές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφάλισεων Δημήτρης Στρατούλης προσθέτοντας ότι «ο λαός δεν αντέχει άλλη λεηλασία».

Την πεποίθησή του ότι η τελική συμφωνία με τους δανειστές θα είναι συμβατή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης εξέφρασε ο υπουργός παραγωγική ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο ανιτπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτσης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Mε την ... εκταμίευση των 10 ευρώ από την τσέπη του απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο αίτημα αστέγου στην πλατεία Κλαυθμώνος να του δώσει χρήματα για να πάρει ένα καφέ. Ο ΥΠΟΙΚ αφού ξέφυγε από τον κλοιό οπερατέρ, φωτογράφων και δημοσιογράφων ελληνικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, κινήθηκε επί της οδού Σταδίου δίνοντας την δυνατότητα στον άπορο συμπολίτη μας να τον προσεγγίση.«Ο Δημήτρης είναι σαν τον υδράργυρο. Διαχέεται παντού». Με αυτή την φράση περιέγραψε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος την δραστηριότητα του αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα παραστεί στην συγκέντρωση της ΓΕΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα