Με κυρώσεις απειλεί το Σ.Α. την Ουγκάντα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την "ανεπιφύλακτη υποστήριξή" του στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που κατηγορούν τη Ρουάντα και την Ουγκάντα ότι εξοπλίζουν τους αντάρτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε κυρώσεις σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Σε δήλωσή του αργά την Παρασκευή το Συμβούλιο "καταδικάζει απερίφραστα κάθε εξωτερική υποστήριξη στο ανταρτικό κίνημα Μ23 του Κονγκό από γειτονικές χώρες"

και ζητεί η ανάμειξη αυτή να σταματήσει, διαφορετικά θα επιβάλει κυρώσεις, “φωτογραφίζοντας” Ρουάντα και Ουγκάντα.

Το Συμβούλιο εκφράζει την "ανεπιφύλακτη στήριξή του" στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που επισήμως κατηγορούν, σε εμπιστευτική αναφορά τους, τις δύο χώρες ότι συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους αντάρτες του Μ23, κάτι που Ρουάντα και Ουγκάντα διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε βάσει της απόφασης 1533 του 2004, συνέταξε αυτή την έκθεση κόλαφο για τη Ρουάντα και την Ουγκάντα και ζητεί από τις χώρες της περιοχής "να ενισχύσουν την συνεργασία" τους με τον ΟΗΕ. Η έκθεση θα υποβληθεί επισήμως στο Συμβούλιο τον Νοέμβριο.

Το Συμβούλιο "προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις κατά των ηγετικών στελεχών του Μ23 και όσων δρουν κατά παράβαση του καθεστώτος των κυρώσεων και του εμπάργκο για τα όπλα" στο οποίο υπόκειται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις κυρίως κατά του υπουργού Άμυνας της Ρουάντας, σε βάρος του οποίου συγκεκριμένα διατυπώνονται κατηγορίες στην έκθεση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί από τις χώρες μέλη να τού υποβάλουν "επειγόντως" λίστες προσώπων ή οντοτήτων που θα αποτελέσουν στόχο των κυρώσεων.

Η θέση αυτή του ΟΗΕ υιοθετείται την επομένη της εκλογής από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της Ρουάντας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για διετή θητεία που αρχίζει τον Ιανουάριο.

Το Συμβούλιο ζητεί από όλες τις χώρες της περιοχής να συνεργαστούν για τον αφοπλισμό του Μ23 και άλλων ένοπλων οργανώσεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Η έκθεση του ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνήσεις της Ρουάντας και της Ουγκάντας συνεχίζουν να στηρίξουν στρατιωτικά και πολιτικά το Μ23 και δηλώνει ότι η εξέγερση ελέγχεται ντε φάκτο από τον υπουργό Άμυνας της Ρουάντας στρατηγό Τζέιμς Καμπαράμπε.

Το Κίνημα της 23ης Μαρτίου (Μ23) συγκροτήθηκε από πρώην αντάρτες, οι οποίοι αφού εντάχθηκαν το 2008 στο στρατό του Κονγκό, στασίασαν και από τον περασμένο Μάιο πολεμούν τον τακτικό στρατό του Κονγκό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα