Αναζητούν μεταβατικό σχήμα

Μεταβατική φόρμουλα για τη μετά μνημόνιο εποχή αναζητούν πιστωτές και Αθήνα, ενώ το ΔΝΤ εξακολουθεί να δηλώνει παρόν και την επομένη της λήξης του χρηματοδοτικού προγράμματος. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι ήταν θετική η ανταπόκριση της κας Λαγκάρντ στο ελληνικό αίτημα για πρόωρη απεμπλοκή. «Πρέπει να προχωρήσουμε με ένα δικό

μας πρόγραμμα, χωρίς στενή επιτήρηση, αλλά δεν πρέπει να σταλεί μήνυμα στο εξωτερικό και στις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει στα παλιά» τόνισε στον ΑΝΤ1 η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Ωστόσο, όπως δήλωσε άλλος Έλληνας αξιωματούχος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τακτικές αξιολογήσεις από το ΔΝΤ ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει στήριξη πιθανώς με τη μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τίμημα όμως ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

Εν μέσω της συζήτησης για έξοδο από το μνημόνιο, εισάγεται αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα αποτελέσει το κομβικό σημείο για τα όποια επόμενα βήματα.

Η ως τώρα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και οι συζητήσεις στην Ουάσινγκτον για την μετεξέλιξη της σχέσης του Ταμείου με τη χώρα μας θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ, στο Λουξεμβούργο. Η επίσκεψη συνδέεται με τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης όπως ασφαλιστικό, εργασιακά και κόκκινα δάνεια, ενώ συμπίπτει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου.

Κρίσιμη για τα επόμενα βήματα και η επιστροφή στο τέλος του μήνα της τρόικας, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, με την εξέταση των δύσκολων θεμάτων όπως ασφαλιστικό, εργασιακά και κόκκινα δάνεια. Σε θέση «μάχης» από αύριο τα κόμματα καθώς ξεκινά στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν η μέχρι στιγμής αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας και η καταβολή της δόσης των 8 δις προς τη χώρα μας. Μετά το Eurogroup, οι επικεφαλής της τρόικας επανέρχονται στην Αθήνα, για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων. Η επίσκεψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς συνδέεται με τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης όπως ασφαλιστικό, εργασιακά και κόκκινα δάνεια, Συμπίπτει δε χρονικά τόσο με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου, όσο και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την 1η Νοεμβρίου.

«Η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξη» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον φοροελαφρύνσεις στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θέτει ζήτημα αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει τα εργασιακά θέματα, ακόμα και αν επιμείνει η τρόικα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. «Ανεξάρτητα αν υπάρχουν άλλες απόψεις, για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα με τα εργασιακά έχει κλείσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι «προσεκτική» αν τελικά αποφασίσει να τερματίσει πρόωρα το δανειακό πρόγραμμα του ΔΝΤ, καθώς η προσβασιμότητα στις αγορές με αποδεκτά επιτόκια δεν είναι κάτι δεδομένο σε βάθος χρόνου, προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα