Με 229 «ναι» πέρασε το νομοσχέδιο

Στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία για την πορεία του τόπου, την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας Ελλάδας – ΕΕ, 38 (συν ένας απών) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ , αγνοώντας τη
δραματική έκκληση του Αλέξη Τσίπρα "ψηφίστε να μην πέσουμε". Τα μέτρα της συμφωνίας ωστόσο πέρασαν από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς σύσσωμα τα κόμματα της φιλευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, υπερψήφισαν συντεταγμένα το νομοσχέδιο. Νόμος του κράτους είναι πλέον το νομοσχέδιο λαμβάνοντας 229 "ναι", 32 "όχι" και 6 "παρών".
Από τους τριανταοκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριάντα ψήφισαν ‘Όχι", οι οκτώ δήλωσαν "παρών" ενώ σημειώθηκε και μία αποχή. Όπερ σημαίνει ότι η Κυβέρνηση παρότι τυπικά διατηρεί τη δεδηλωμένη, διευρύνει το πολιτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ήδη από την πρώτη ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι "δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση", διασώζωντας ίσως κάποιες διαφοροποιήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ το όριο των "120" ψήφων της συμπολίτευσης που είχε θέσει το Μέγαρο Μαξίμου ως "μέτρο" εξελίξεων, το πέρασε έστω και με λίγες ψήφους.
Kαι τούτο διότι οι πρωινές εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για περισσότερες από 40-45 διαφοροποιήσεις.
Tην Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός καθώς από το κυβερνητικό σχήμα είναι βέβαιον ότι θα απομακρυνθούν καταρχήν οι υπουργοί που καταψήφισαν τη συμφωνία (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Δ. Ήσυχος).
Παράλληλα υπάρχουν και κενά στους υπουργικούς θώκους που αναμένεται να πληρωθούν ύστερα από παραιτήσεις ( Ν. Χουντή, Ν. Βαλαβάνη κλπ)
Τα 32 "όχι" και τα 6 "παρών"
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν "όχι" είναι οι: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνη Βαρουφάκη, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Ήσυχο, Δημήτρη Κοδέλα, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλη Χατζηλάμπρου, Ιωάννη Σταθά, Θανάση Σκούμα, Θωμά Κώτσια, Κώστα Ζαχαριά, Κώστα Λαπαβίτσα, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμανατίδου, Ηλία Ιωαννίδη, Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, Στέφανο Σαμοϊλη, Χρήστο Χατζησάββα, Ραχήλ Μακρή, Ευγενεία Ουζουνίδου, Κωνσταντίνς Δερμιτζάκη, Ιωάννη Ζερδελή, Κώστα Δελημήτρο, Θανάση Πετράκο, Ελένη Ψαρρέα, Στάθη Λεουτσάκο, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Βασίλη Κυριακάκη.Τα "παρών" ήταν έξι. Πρόκειται για τους Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστο Καραγιαννίδη, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, Ηρώ Διώτη, Νίκο Μιχαλάκη και Βασιλική Λέβα. Παράλληλα, απούσα ήταν η Αλεξάνδρα Τσανάκα.Α. Τσίπρας: Είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει
Ο Αλέξης Τσίπρας στην πιο κρίσιμη κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την πορεία της χώρας, κάλεσε τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν τη συμφωνία ώστε να μην πραγματωθούν τα σχέδια ανατροπής της κυβέρνησης και δήλωσε ότι "είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του".
Δίνοντας "σήμα" ότι δεν επιθυμεί να παραιτηθεί, κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν δια της ψήφου τους εάν θεωρούν ότι ο "εκβιασμός των έξω είναι πραγματικός ή πλαστός".
"Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να κάνουμε πίσω ούτε να κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους να αποτελέσουμε μικρή παρένθεση μέσα στον χρόνο. Θα παραμείνουμε παρόντες και θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε την κοινωνική πλειοψηφία", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Βαγγέλη Μειμαράκη, άσκησε την ύστατη έκκληση στους βουλευτές του, να ψηφίσουν τη συμφωνία, δηλώνοντας: Η κυβέρνησή μας δεν θα πέσει, δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση.
Β. Μεϊμαράκης: Κ. Τσίπρα προχωρήστε. Δεν έχουμε χρόνο.
Κάλεσμα στον πρωθυπουργό να προχωρήσει με άμεσα βήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Νέα Δημοκρατία σας δίνει στήριξη ευρωπαϊκής πορείας, αλλά για τα σοβαρά θέματα θα πρέπει να υπάρχει επίσης συνεννόηση. Μην παρεξηγείτε την αστική μας ευγένεια. Δεν είναι αδυναμία. Είναι πολιτική δύναμη για εμάς να σας πούμε "ναι". Η στάση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης θα έδωσε πολλά όπλα. Το "251" μέτρησε", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης. "Μην έρθετε να μας πείτε για κίνδυνο που πέρασε. Ο κίνδυνος δεν πέρασε. Περιμένουμε το άλλο νομοσχέδιο για την άλλη εβδομάδα και την τελική συμφωνία. Σας λέω πως με συνεννόηση και με σύνεση από εδώ και πέρα. Είναι καλύτερη μία κακή συμφωνία από μία μη συμφωνία. Η συμφωνία είναι ιδιοκτησία δική σας. Πρέπει να βρείτε τη γενναιότητα να την πραγματοποιήσετε. Εμείς λέμε ότι το "ναι" μας είναι χωρίς συναλλαγές", επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μεϊμαράκης κατέστησε σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένα μέτρα, που φέρουν αποκλειστικά την υπογραφή του κ. Τσίπρα και του Καμμένου. "Το mail Χαρδούβελη κόστιζε δεν κόστιζε ένα δισεκατομμύριο. Λέγατε πως δεν ξέρατε. Για να μάθετε εσείς θα το πληρώσουμε δισεκατομμύρια. Ας αναρωτηθούν οι ψηφοφόροι. Αυτό ήταν το καλύτερο; Ή το mail Χαρδούβελη. Σήμερα τα μέτρα είναι πολύ περισσότερα", σημείωσε και διεμήνυσε, εκ νέου, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει επάνω από όλα την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια, στηρίζοντας κεκτημένα τεσσάρων δεκαετιών. "Ψηφίζουμε "ναι" στην πορεία της Ευρώπης, χωρίς παζαρέματα", ανέφερε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης

"Αν το είχαν φέρει οι δυνάμεις του μνημονίου θα το είχα καταγγείλει άρθρο άρθρο, το φέρνει, όμως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται και αν αυτός ο εκβιασμός ολοκληρωθεί απόψε είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν σταματά την επανάληψή του" σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην παρέμβασή της.
Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης, τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι είναι αυτό που θέλει την Αριστερά να χάνει τη δύναμή της και τα συμφέροντα της διαπλοκής να τοποθετούν τις μαριονέτες τους στις θέσεις κλειδιά.
Επιπλέον, η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι "τον πρωθυπουργό που εκβιάζεται, η Κ.Ο. πρέπει να τον θωρακίσει και όχι να του ρίξει την χαριστική βολή. Αντί να τον παρακαλάει να την εκβιάσει. Κάτι που δεν έκανε ο πρωθυπουργός προς τιμήν του".Π.Λαφαζάνης: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον πρωθυπουργό, δεν στηρίζουμε το Μνημόνιο«Στηρίζουμε την κυβέρνηση και αυτοί που είπαμε ‘όχι', στηρίζουμε την προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με την Ελλάδα ψηλά, κοινωνικά δίκαιη», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την ψηφοφορία, στο περιστύλιο της Βουλής.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά διαφωνούμε με τα μνημόνια, με μέτρα λιτότητας, είναι σαφές, στηρίζουμε απολύτως», για να συμπληρώσει ότι «είμαστε βουλευτές της κυβέρνησης αυτής, τη στηρίζουμε ολόθερμα, είμαστε η καρδιά και η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ, τον στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στηρίζουμε τον πρωθυπουργό, δεν στηρίζουμε το Μνημόνιο».

«Συνεχίζουμε με έναν ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και κορμό μιας κυβέρνησης που πρέπει να ακολουθήσει και θα ακολουθήσει μια προοδευτική πορεία για να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, αυτή θα ακολουθήσουμε», είπε.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «δεν είναι κανένας απέναντι από την κυβέρνηση, την κυβέρνηση τη στηρίζουμε πολύ δυνατά, τη στηρίζουμε ολόθερμα, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Ερωτηθείς τι θα κάνει αν του ζητηθεί παραίτηση, είπε ότι το θέμα της κυβέρνησης είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ότι εκείνος καθορίζει το κυβερνητικό σχήμα και πως οποιαδήποτε στιγμή του ζητήσει την παραίτησή του, είναι στη διάθεσή του, «είναι σαφές αυτό». Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός με τη θέληση του ελληνικού κλαού, «τον στηρίζουμε όλοι».

Στο ερώτημα τι θα έκανε εάν ήταν στη θέση του κ. Τσίπρα και είχε απέναντι «έναν Λαφαζάνη», ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι θα συνέχιζε να κυβερνούσε και θα προσπαθούσε όσο το δυνατό να ασκήσει μια πολιτική συμβατή με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Στο ερώτημα εάν θέλει εκλογές, τόνισε ότι «όχι δεν θέλουμε εκλογές, έχουμε μια κυβέρνηση εκλεγμένη, δυνατή, που στηρίζεται από όλους μας».Γ. Σακελλαρίδης: Βασική προτεραιότητα η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας
"Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας ότι «το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρει ότι «32 Βουλευτές αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας».

Υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».
«Ψηφίζουμε ναι στην πορεία της Ευρώπης, χωρίς παζαρέματα, γιατί έχουμε το τελευταίο στοίχημα μπροστά μας και πρέπει να κερδηθεί», τόνισε ο Βαγγέλης Μειμαράκης, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Αν δεν υπάρχει εγγύηση της ΝΔ θα έχετε πρόβλημα». Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι καθυστερούσε τη συμφωνία γιατί φοβόταν το κόμμα του και τους συνωμότες της δραχμής και ξεκαθάρισε ότι δε θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Για δημαγωγία και συνειδητή εξαπάτηση κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η θετική ψήφος μας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα», τόνισε η Φώφη Γεννηματά. Τέλος πριν απο λίγο προσήλθε στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός κ. Ευκλείδης Τσακαλωτος, ο οποίος ρωτήθηκε για το «εάν αισθάνεται ότι πληγώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ απο την χθεσινή διαδικασία στην Βουλή». Ο κ. Τσακαλωτος αρκέστηκε μόνο στο να πει τρεις φορές καλημέρα απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και απέφυγε να απαντήσει στην σχετική ερώτηση. Αυτη την ώρα βρίσκεται στο γραφείο του στο υπουργείο Οικονομικών.
Keywords
ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, ψηφοφορία, ελλαδα, συριζα, τσιπρας, βουλη, σημαίνει, υπουργοι, λαφαζάνης, νέα, ευγένεια, καμμενος, mail, μνημονιο, εκλογες, δραχμη, ολγα λαφαζανη, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, ελενη, δυνατα, ψηφος εμπιστοσυνης, το θεμα, βημα, δημοκρατια, θεμα, προγραμμα, το βημα, υπουργειο οικονομικων, ωρα, mail, αδυναμια, αρθρο, αλεξανδρα, βρειτε, βρισκεται, γαβριηλ, δεσποινα, δυναμη, δικη, διωτη, εγγυηση, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εξι, ερθετε, ευαγγελια, ευκλειδης, ζωη, ηρω, θεοδωρακης, ιωαννα, ησυχο, καλημερα, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λαφαζάνης, λογο, μαξιμου, μειμαρακης, νικο, οικογενεια, οκτω, πεμπτη, υπογραφη, ψυχη, ραχηλ, σιγουρο, συγκεκριμενα, σχεδια, σχεδιο, σωτηριου, υλοποιηση, φωφη, φωφη γεννηματα, ψηφοφορία, βηματα, δημητρης, ειπαμε, ευγένεια, χωρα, υπουργειο, καρδια, λαφαζανη, μπροστα, σημαίνει, τριαντα, θεματα, θεσεις, θωμα
Τυχαία Θέματα