Μαυροβούνιο: απόρριψη ρωσικού αιτήματος

Η Ρωσία ζήτησε από το Μαυροβούνιο να εγκαταστήσει στην πόλη Μπαρ στρατιωτική βάση, η οποία θα χρησίμευε για την επιμελητειακή υποστήριξη του στόλου της στη Μεσόγειο, αλλά η Ποντγκόριτσα απέρριψε το αίτημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Βιέστι".

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέστειλε αρνητική απάντηση στο αίτημα της Μόσχας, η οποία ζήτησε την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στο Μπαρ, επειδή είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να διατηρήσει τη ναυτική βάση της στην Ταρτούς της Συρίας, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Το

συγκεκριμένο λιμάνι στη Συρία είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσάι, επειδή της δίνει τη δυνατότητα να είναι παρούσα στη Μεσόγειο. Με δεδομένες τις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία και το ενδεχόμενο ένας από τους όρους για τη διευθέτησή τους να είναι η αποχώρηση της Ρωσίας από την Ταρτούς, ως εναλλακτική λύση θεωρείται το λιμάνι του Μπαρ, επειδή όλες οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής είναι είτε μέλη του ΝΑΤΟ, είτε υπό την επιρροή της Δύσης, αναφέρει η εφημερίδα "Βιέστι".

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου μελετούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα την απάντηση στους Ρώσους και ότι την έντονη αντίθεσή της σε συμφωνία με τη Μόσχα είχε εκφράσει η υπουργός Άμυνας, Μίλιτσα Πεγιάνοβιτς - Τζούρισιτς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ως επιχείρημα για την απόρριψη του ρωσικού αιτήματος το Μαυροβούνιο επικαλείται και το διεθνές δίκαιο. Ενδεχόμενη αποδοχή από την Ποντγκόριτσα να εγκατασταθεί ρωσική στρατιωτική βάση στο Μπαρ θα σήμαινε τέλος της ιστορίας ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα