Μαυροβούνιο: Αναταραχή από τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς

Η δήλωση του προέδρου της κροατικής κυβέρνησης, Ζόραν Μιλάνοβιτς ότι το Μαυροβούνιο στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει προβλέψει περιοχές που δεν είναι δικές του, είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης, αναφέρουν τα ΜΜΕ στην Ποντγκόριτσα.

Ο κ. Μιλάνοβιτς, χθες, μιλώντας για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού
αερίου στην Αδριατική, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο στις έρευνες προέβλεψε ορισμένες περιοχές "οι οποίες, σύμφωνα με τη βαθιά πεποίθησή μας και το διεθνές δίκαιο δεν είναι δικές τους, αλλά δικές μας".

Τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, την περασμένη Πέμπτη, άλλαξε προηγούμενη απόφαση για τον καθορισμό οικοπέδων για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο, με τέτοιο τρόπο, ώστε από το χάρτη των ερευνών αφαίρεσε τμήμα της χερσονήσου Πλέβλακα.

Ο λόγος, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ποντγκόριτσας, ήταν η προσαρμογή στο διεθνές πρωτόκολλο για το προσωρινό καθεστώς των συνόρων με την Κροατία που υπεγράφη το 2002.

Σε σχόλια σε ενημερωτικές πύλες στο διαδίκτυο των δηλώσεων του Κροάτη πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι δεν είναι γνωστό αν η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενημέρωσε για την απόφασή της την κυβέρνηση της Κροατίας.

Πάντως η αλλαγή των περιοχών διεξαγωγής ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο προσέκρουσε στη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί ότι η απόφαση "δημιουργεί ερωτηματικά και είναι πιθανό να είναι συνέπεια εσωτερικής συναλλαγής, την οποία οι πολίτες του Μαυροβουνίου δεν γνωρίζουν".

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ντριτάν Αμπάζοβιτς είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί από τις έρευνες στην Πρέβλακα, ενώ η Κροατία εντατικά ερευνά την περιοχή, προκαλεί υποψίες.

"Δεν μπορώ να καταλάβω την παραίτηση, την ώρα που η κροατική πλευρά κάνει εντατικές έρευνες. Πρέπει να δούμε αν είναι αντικείμενο συναλλαγής, το οποίο οι πολίτες δεν γνωρίζουν ή μόνον απλή εκτίμηση" ανέφερε σε δήλωση στην εφημερίδα "Βιέστι".

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας στη θαλάσσια περιοχή.

"Με την υιοθέτηση απόφασης για την αλλαγή απόφασης καθορισμού των οικοπέδων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου προστατεύει τα συμφέροντα στη θαλάσσια περιοχή και συνεχίζει την εφαρμογή του 2002 για το προσωρινό καθεστώς στα νότια σύνορα" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μετώπου, Κότσα Πάβλοβιτς υποστήριξε ότι οι ηγέτες του Μαυροβουνίου και της Κροατίας κατέληξαν σε μυστική συμφωνία, η οποία είναι σε βάρος του κράτους του Μαυροβουνίου.

"Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για διαφθορά στο ανώτατο επίπεδο, η οποία έχει στοιχεία εσχάτης προδοσίας, με ανυπολόγιστη υλική ζημία στο κράτος του Μαυροβουνίου, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση υπονομεύει ανεπανόρθωτα την εδαφική ακεραιότητα του κράτους στην περιοχή της Πρέβλακα" δήλωσε ο κ. Πάβλοβιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα