«Ματωμένο» Μουντιάλ

Περισσότεροι από450 ινδοί μετανάστες που εργάζονται στοΚατάρ έχασαν τη ζωή τους τα τελευταίαδύο χρόνια, ένα νέο πλήγμα για τη χώραπου θα διοργανώσει το Παγκόσμιο ΚύπελλοΠοδοσφαίρου το 2022, σύμφωνα με τα επίσημαστοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότηταη πρεσβεία της Ινδίας.

Το Κατάρ δέχεταισφοδρές επικρίσεις για τις συνθήκεςεργασίας των μεταναστών -η πλειονότητατων οποίων προέρχεται από την Ινδία, τηΣρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές-που εργάζονται στα εργοτάξια τηςδιοργάνωσης αυτής.

Τα στοιχεία πουδόθηκαν στη

δημοσιότητα από την πρεσβείατης Ινδίας στο Κατάρ καταγράφουν τουςθανάτους που σημειώθηκαν το 2012 και τουςέντεκα πρώτους μήνες του 2013.

Κατά μέσον όρο,κάθε μήνα 20 μετανάστες έχαναν τη ζωήτους, ενώ τον Αύγουστο του 2013 ο αριθμόςτους έφτασε τους 27. Το 2012 καταγράφηκαν237 θάνατοι και 218 ως τις 5 Δεκεμβρίου του2013.

Οι συνθήκες τωνθανάτων αυτών δεν έχουν γίνει γνωστέςαπό την ινδική πρεσβεία.

Ένα μέλος τηςεκτελεστικής επιτροπής της Fifa, ο ΤέοΤσβάντσινγκερ, παραδέχθηκε στις 13Φεβρουαρίου ότι η κατάσταση των μεταναστώνπου εργάζονται στα εργοτάξια τουΠαγκόσμιου Κυπέλλου είναι «απαράδεκτη»και «φρικτή», όμως «το να πάρουμε τοΠαγκόσμιο Κύπελλο από το Κατάρ θα ήτανεντελώς αντιπαραγωγικό».

Η βρετανικήεφημερίδα Guardian είχε δώσει στη δημοσιότηταστα τέλη Σεπτεμβρίου μια έρευνα πουέκανε λόγο για 44 θανάτους μεταξύ τουΙουνίου και του Αυγούστου στα εργοτάξιατου Κατάρ, κάτι που οι αρχές της χώραςείχαν διαψεύσει.

Σύμφωνα με τηΔιεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία(CSI), «το Κατάρ έχει επιλέξει να παρατείνειτο σύστημα της σύγχρονης σκλαβιάς πουείναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουντόσοι νεκροί εργάτες» στη χώρα, δήλωσεστο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική γραμματέαςΣάραν Μπάροου.

Η CSI, που ήταν μιααπό τις πρώτες οργανώσεις που επέστησετην προσοχή στις συνθήκες εργασίας στοΚατάρ, εκτιμά ότι περίπου 4.000 εργάτεςενδέχεται να χάσουν τη ζωή τους σταεργοτάξια της χώρας πριν την έναρξη τουΜουντιάλ το 2022.

Εξάλλου, 400 νεπαλέζοιμετανάστες σκοτώθηκαν στα εργοτάξιατου Κατάρ, όπως ανέφερε πρόσφατα ηΓκάρντιαν, χωρίς να διευκρινίσει τηνπερίοδο.

Ο αριθμός των Ινδώνπου ζουν στο Κατάρ δεν είναι γνωστός,όμως στα τέλη 2012 υπήρχαν εκτιμήσεις ότιείναι περίπου 500.000.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα