Μαθήματα ζωής

Ήρθε στην Ελλάδα το 2011, έμαθε άπταιστα ελληνικά και φέτος συγκεντρώνοντας 18.500 μόρια κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά. Ο 20χρονος Ζυλιέν από το Κονγκό μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Βαρβάρα Βιντζηλαίου.

Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια έκανε το όνειρο του πραγματικότητα, ο 20χρονος
Ζυλιέν, ο οποίος ήρθε παρατύπως από το Κονγκό το 2011 στην χώρα μας.

Μέσα σε διάστημα 48 μηνών έμαθε άπταιστα τα ελληνικά και φέτος κατάφερε να εισαχθεί στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά συγκεντρώνοντας 18.500 μόρια.

Ο 20χρονος Ζυλιέν ζει στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας ενώ τον πρώτο καιρό αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες καθώς έμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου και τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο της Κόνιτσας.

"Το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας ήταν για εμένα η οικογένεια μου. Οι συμμαθητές και οι καθηγητές ε αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή", δήλωσε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βαρβάρα Βιντζηλαίου.

Ο 20χρονος, πλέον, φοιτητής δεν παραλείπει να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τη φιλόλογο του Γιάννα Νίκου, η οποία τα απογεύματα της τα αφιέρωνε μαθαίνοντας του Ελληνικά.

Ο Ζυλιέν είναι παράδειγμα προς μίμηση και η ελληνική πολιτεία το λιγότερο που μπορεί να προσφέρει είναι διεθνή προστασία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης, καθώς εκκρεμεί από το 2013 το αίτημα του για χορήγηση προσφυγικού ασύλου.

«Ευχαριστώ την Ελλάδα που με στήριξε και θέλω να την βοηθήσω για να νοιώθω εγώ καλά. Ευχαριστώ όλους εδώ στην Κόνιτσα, που με βοήθησαν να σταθώ στη ζωή και να προχωρήσω», υπογράμμισε ο 20χρονος Ζυλιέν, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Keywords
Τυχαία Θέματα