Μαραθώνιος σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Στην Κομισιόν και την ΕΚΤ το ελληνικό αίτημα για νέο τριετές πρόγραμμα από τον ESM. Το αίτημα απέστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του ESM Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ζητά να γίνουν εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, για τους τυχόν κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για τη βιωσιμότητα

τους ελληνικού χρέους. Στην Αθήνα τώρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ είχε συνάντηση με τον αρχηγό του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τηλεφωνικές επαφές με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για το ελληνικό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο διευκρινίζοντας ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει αναλυτικά αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις για να φθάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.

«Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή είναι η προσπάθειά μας για βιώσιμη λύση κι έξοδο από την κρίση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για ξεκάθαρο μήνυμα ότι «και το δημοψήφισμα και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε καμία περίπτωση δεν σήμαιναν ρήξη αλλά επανέναρξη όλης αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας, που έχει έναν και μόνο στόχο την αταλάντευτη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε τρία γεγονότα που συνέβησαν σήμερα. Στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην παραίνεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι θα πρέπει να είναι η αδιατάρακτη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και στην τοποθέτηση του Γάλλου πρωθυπουργού ότι η σημερινή πρόταση της Ελλάδος είναι ισορροπημένη.

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε «Προσπαθούμε και ο πρωθυπουργός και εμείς να πετύχουμε συμφωνία πολύ πριν την Κυριακή. Μέχρι την Παρασκευή το πρωί». Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής φαίνεται να τηρείται η εθνική γραμμή που έχει συμφωνηθεί. «Πρέπει να πείσουμε κάποιους διστακτικούς στην Ευρώπη ότι το μέλλον των Ελλήνων είναι στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι οι γνωστοί συντηρητικοί κύκλοι και δεν θα τους κάνουμε το χατίρι να βγούμε από την ΕΕ», είπε ο κ. Θεοδωράκης ενώ δεν απέκλεισε να γίνει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν θα έχει διαμορφωθεί η συμφωνία.

Τόνισε ότι ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για τα όσα συζητήθηκαν στη σύνοδο Κορυφής και για τις προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Ανέφερε ότι συζητήθηκαν ορισμένα από τα μέτρα για τα οποία είπε ότι είναι γνωστό ότι θα πρέπει να υπάρξουν δύσκολες αποφάσεις.

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ακόμη ότι συνεννοήθηκε με τον πρωθυπουργό για το πώς μπορεί να βοηθήσει το Ποτάμι και δεν αποκλείεται αύριο να βρίσκεται στο εξωτερικό για να πείσει και ο ίδιος για την αναγκαιότητα συμφωνίας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε αρκετά ζητήματα αλλά δεν είναι του παρόντος η κριτική.

Ο κ. Τσίπρας είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τους οποίους και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα