Μάλι: Φόβοι για ανθρωπιστική κρίση

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, Αλασάνε Ουατάρα έδωσε οδηγίες για άμεση άρση του πλήρους εμπάργκο που επέβαλε η κοινότητα στο Μάλι, μετά τη συμφωνία με το στρατιωτικό καθεστώς, δήλωσε ο Ντζιμπρίλ Μπασολέ, εκπρόσωπος της ομάδας μεσολαβητών.

"Ο πρόεδρος Αλασάνε Ουατάρα μας ενημέρωσε πως θα προχωρήσει αμέσως τις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν κατά του Μάλι", τόνισε ο Μπασολέ, υπουργός Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο.

Ο Μπασολέ έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Κατί, κοντά στο Μπαμακό, όπου βρίσκεται
το αρχηγείο της χούντας, ο επικεφαλής της οποίας Αμαντού Σανόγκο διάβασε τη συμφωνία με την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής

"Μόλις υπογραφεί η συμφωνία, ο ασκών την προεδρία της Κοινότητας θα προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την άρση των κυρώσεων", αναφέρεται στο κείμενο.

Στις 2 Απριλίου η Κοινότητα (15 χώρες ανάμεσά τους και το Μάλι) αποφάσισε την εφαρμογή πλήρους εμπάργκο στη χώρα αυτή των 15 εκατομμυρίων κατοίκων με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου.

Το εμπάργκο περιλαμβάνει το "κλείσιμο όλων των συνόρων των κρατών-μελών της Κοινότητας με το Μάλι, με μοναδική εξαίρεση τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και τον αποκλεισμό του Μάλι από τα λιμάνι των χωρών της κοινότητας.

Επίσης οι κυρώσεις προβλέπουν το πάγωμα των κεφαλαίων του Μάλι στην περιφερειακή τράπεζα BCEAO.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο λαό του Μάλι, τον οποίο θα εκθέσουν στον κίνδυνο του λιμού.

Η εξέγερση των Τουαρέγκ στα μέσα Ιανουαρίου έχει αναγκάσει περισσότερους από 210.000 ανθρώπους στο βόρειο Μάλι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Αντάρτες Τουαρέγκ και ισλαμιστικές οργανώσεις πήραν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τον έλεγχο τριών μητροπόλεων του βορρά -Κιντάλ, Γκάο και Τιμπουκτού- χωρίς να συναντήσουν αντίσταση εκ μέρους του στρατού του Μάλι που είναι αποδιοργανωμένος και χωρίς εξοπλισμό, με αποτέλεσμα η χώρα να κοπεί στα δύο.

Σύμφωνα με τον Μπασολέ, ο πρόεδρος της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής έχει δεσμευτεί πως λόγο της άσχημης ανθρωπιστικής κατάστασης στο Μάλι θα ληφθούν μέτρα παροχής βοήθειας στα θύματα-πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

Ο ίδιος προειδοποίησε τους αντάρτες και τις ένοπλες οργανώσεις, πιέζοντάς τους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

"Θέλω να απευθύνω έκκληση στο σύνολο των ένοπλων κινημάτων που βρίσκονται σε πόλεμο στο βόρειο Μάλι να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και αμέσως να αρχίσουν διάλογο με τις νέες συνταγματικές αρχές για το πως θα υπάρξει μια οριστική και συνολική συμφωνία", τόνισε.

"Το Μάλι δεν χρειάζεται πόλεμο. Δεν θα αποδεχτούμε το Μάλι να ζήσει μια διαίρεση και μια μόνιμη ανασφάλεια", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα