Μαλαισία: Συλλήψεις για διασυνδέσεις με το ΙΚ

Στρατολογητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Μαλαισία, οι οποίοι χρηματοδότησαν ταξίδια στη Συρία για επίδοξους τζιχαντιστές και χρησιμοποίησαν το Facebook για να προσελκύσουν νεαρούς υποστηρικτές, συγκαταλέγονται στους 14 συλληφθέντες στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ οι μαλαισιανές αρχές.

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει ότι οι τρεις Μαλαισιανοί είτε προωθούσαν, είτε χρηματοδοτούσαν ταξίδια στη Συρία ή στρατολογούσαν υποστηρικτές του ΙΚ.

Μεταξύ των συλληφθέντων την Δευτέρα
και την Τρίτη είναι και ο ανώτερος σύμβουλος του διευθυντή του υπουργείου Ενέργειας, Πράσινης Τεχνολογίας και Υδάτινων Πόρων, ο οποίος είχε ως αντικείμενο την χρηματοδότηση των ταξιδιών στη Συρία εκείνων που στρατολογούνταν και έχει διασυνδέσεις με τρεις καταζητούμενους της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ.

Πρόκειται για έναν 37χρονο μηχανικό.

Ένας άλλος άνθρωπος-κλειδί στην επιχείρηση είναι ένας 34χρονος, ο οποίος πολέμησε στη Συρία επί τέσσερις μήνες προτού επιστρέψει στη Μαλαισία τον περασμένο Απρίλιο. Ο ρόλος του ήταν να καθοδηγεί, να ενθαρρύνει και να μοιράζεται τις εμπειρίες του με τους επίδοξους τζιχαντιστές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο τρίτος συλληφθείς είναι ένας 37χρονος, ο οποίος χρησιμοποιούσε έναν λογαριασμό στο Facebook για να προωθεί και να αναρτά προπαγανδιστικό υλικό και ο οποίος στρατολογούσε φοιτήτριες του πανεπιστημίου που στη συνέχεια στέλνονταν στη Συρία.

Η Μαλαισία έχει συλλάβει 37 υπόπτους για διασυνδέσεις με το ΙΚ από τον Απρίλιο. Οι αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 30 Μαλαισιανοί έχουν φύγει για τη Συρία και περισσότεροι από 15 έχουν σκοτωθεί εκεί πολεμώντας στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Μεταξύ των συλληφθέντων αυτή την εβδομάδα είναι ένας 14χρονος μαθητής γυμνασίου και μία πενταμελής οικογένεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα