Μακριά από τα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με φόντο τα αδύναμα μάκρο και τις δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Fed για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι δείκτες κινήθηκαν από την έναρξη των συναλλαγών με αρνητικό πρόσημο, ωστόσο κατάφεραν να περιορίσουν αισθητά τις απώλειες τους στο τέλος.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν

τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εντείνοντας τον προβληματισμό μετά τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο.

Το κλίμα επιβάρυναν και οι δηλώσεις του προέδρου της St. Louis Fed, James Bullard ο οποίος εκτίμησε ότι μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 θα είναι η κατάλληλη κίνηση καθώς η οικονομία επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημείωσε ότι η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 6% και ο πληθωρισμός πιθανότατα θα επιστρέψει στο 2% μέσα στο 2014, οδηγώντας την οικονομία πιο κοντά στο κανονικό απ’ ό,τι αρκετοί θεωρούν.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 21,38 μονάδες (0,13%) κλείνοντας στις 16.846,13 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,71 μονάδων (0,02%) και έκλεισε στις 4.379,05 μονάδες.O S&P 500 σημείωσε πτώση 2,31 μονάδων (0,12%) κλείνοντας στις 1.957,22 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 7 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Boeing κλείνοντας στα 128,02 δολ. με άνοδο 0,96 δολ. ή σε ποσοστό 0,76%. Ακολούθησαν η Walt Disney με κέρδη 0,66% και κλείσιμο στα 84,45 δολ. και η Nike, η οποία έκλεισε στα 76,86 δολ. με άνοδο 0,51%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Wal-Mart Stores (-0,94%), η Procter and Gamble (-0,88%) και η Microsoft (-0,74%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,07 δολ. ή σε ποσοστό 1,91% και έκλεισε στα 3,73 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, η επενδυτική προσοχή στράφηκε σήμερα τα στοιχεία για την προσωπική κατανάλωση, το εισόδημα και τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στον απόηχο των χθεσινών απογοητευτικών στοιχείων για το ΑΕΠ που έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,9% το πρώτο τρίμηνο, ήτοι τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από το α΄ τρίμηνο του 2009.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε σε προσαρμοσμένη βάση κατά 0,2% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η άνοδος συνδέεται αποκλειστικά με τις υψηλότερες τιμές και προέκυψε μετά από τα στάσιμα στοιχεία δαπάνης τον Απρίλιο. Η προσωπική κατανάλωση, σταθμισμένη ως προς τον πληθωρισμό, μειώθηκε.

Την ίδια στιγμή, το προσωπικό εισόδημα, σημείωσε άνοδο κατά 0,4% τον Μάιο. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική μηναία αύξηση.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, εξέφρασαν εκτιμήσεις ότι τόσο η προσωπική κατανάλωση όσο και το προσωπικό εισόδημα, θα ενισχυθούν κατά 0,4% τον Μάιο.

Στο μεταξύ, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed, για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε τον Μάιο κατά 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών.

Από την αγορά εργασίας, τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας τον Ιούνιο ήταν ελαφρώς χειρότερα των εκτιμήσεων αν και παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000 στις 312.000 στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 21 Ιουνίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Marketwatch, ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα διαμορφωνόταν στις 310.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η Alcoa Inc. συμφώνησε να εξαγοράσει την Firth Rixson, η οποία κατασκευάζει εξαρτήματα για κινητήρες αεροσκαφών, έναντι 2,35 δισ. δολ. με τη συμφωνία να περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές.

Η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα διευρύνει τις δραστηριότητες της Alcoa στην αεροναυπηγική και θα διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, καθώς έχει πληγεί σημαντικά από την υπερπροσφορά παγκοσμίως του αλουμινίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα