Μάχονται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων

Έχουν θέσει εαυτούς στη μάχη εναντίον της εμπορίας ανθρώπων, ενός εγκλήματος που "μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε θηρία", όπως λένε. Με όλες τις δυνάμεις τους προστατεύουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά, που με την υπόσχεση μίας καλύτερης ζωής εξαναγκάζονται σε πορνεία ή επαιτεία.

Η δικαστική λειτουργός Ειρήνη Χρυσογιάννη και η αστυνομικός Κωνσταντίνα Νικολακάρου, φύλακες-άγγελοι των θυμάτων σωματεμπορίας και πολέμιοι των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, μιλούν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τη στράτευσή τους στην καταπολέμηση της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.


Για τη δράση τους θα τιμηθούν απόψε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση "The A21 Campaign", στο ξενοδοχείο Hyatt Regency, στη Θεσσαλονίκη.

Ειρήνη Χρυσογιάννη, αντεισαγγελέας Εφετών Χανίων

Την περίοδο που η Ειρήνη Χρυσογιάννη ασκούσε τα καθήκοντα της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κιλκίς, η ιστορία δύο γυναικών από τη Λιθουανία έμελλε να τη συγκλονίσει.

Οι δύο γυναίκες, ηλικίας 17 και 22 ετών, ήρθαν στην Ελλάδα πιστεύοντας σε ψεύτικες υποσχέσεις σωματεμπόρων, ότι θα τους βρουν δουλειά ως χορεύτριες ή σερβιτόρες. Όταν έφτασαν στη Βέροια, μέλη του κυκλώματος τις παρέλαβαν, τις κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και αφού τις βίασαν, τις ανάγκασαν να έρχονται καθημερινά σε επαφή με 25-30 πελάτες. Οι δύο γυναίκες άντεξαν μόλις δύο ημέρες και στη συνέχεια προτίμησαν να πηδήξουν από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου, παρά να υφίστανται αυτό τον εξευτελισμό. Η μία από τις δύο, η 22χρονη κοπέλα χτύπησε σοβαρά με αποτέλεσμα να μην ξαναπερπατήσει ποτέ.

"Όταν εκδικάζαμε την υπόθεση οι δύο γυναίκες μάς έστειλαν γραπτά την κατάθεσή τους και μας συγκλόνισε. Τα μέλη του κυκλώματος καταδικάστηκαν, ωστόσο τα κορίτσια αυτά υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην αθωότητα και το σώμα τους", θυμάται η Ειρήνη Χρυσογιάννη.

Η Ειρήνη Χρυσογιάννη, αντεισαγγελέας Εφετών Χανίων σήμερα, έχει ταχθεί στον αγώνα εναντίον της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) τα τελευταία οκτώ χρόνια. Έπειτα από εντατική εκπαίδευση στην Αμερική, η κ. Χρυσογιάννη συνεργάζεται σήμερα με αστυνομικές αρχές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τα κυκλώματα σωματεμπορίας, αλλά και να εξασφαλίσουν την περίθαλψη και αρωγή των θυμάτων.

Όπως εξηγεί, γίνεται ένας διαρκής αγώνας κατά της σωματεμπορίας, "προκειμένου να καταφέρουμε να παρακολουθούμε το έγκλημα και να είμαστε δίπλα του ή ακόμα καλύτερα μπροστά του, αλλά όχι πίσω του".

"Το πρόβλημα συνεχώς μεταλλάσσεται, γι' αυτό πρέπει να το εντοπίζουμε έγκαιρα. Σήμερα έχουμε το happy trafficking με κοπέλες που χαμογελούν και όταν τις προσεγγίσεις σου λένε ότι θέλουν και κάνουν αυτό το επάγγελμα, αλλά στην πραγματικότητα έχουν υποστεί άγριους εκβιασμούς", συμπληρώνει.

Μάλιστα, κάνει τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι σε λίγα χρόνια ακόμα και οι Έλληνες θα πέφτουν θύματα σωματεμπορίας. "Είναι δύσκολα τα χρόνια που έρχονται και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη. Πιστεύω ότι θα αρχίσει να συμβαίνει και στην Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα