Μ. Βρετανία: Προς τόνωση της οικονομίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΤτΑ), η βρετανική κεντρική τράπεζα, φέρεται ότι είναι κοντά στο να προχωρήσει σε μια νέα πρωτοβουλία για την τόνωση της οικονομίας, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου—που δείχνουν ότι τα μέλη του έχουν διχαστεί σε ό,τι αφορά το ζήτημα (5 εναντίον-4 κατά) και ότι
ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ο Μέρβιν Κινγκ, τάσσεται υπέρ.

Τα πρακτικά δείχνουν ότι υπάρχει πολύ πιο ισχυρή υποστήριξη στην λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση μέσω της αγοράς τίτλων και πόρων από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Είναι η πρώτη φορά που το διοικητικό της συμβούλιο διχογνωμεί από τον Ιούνιο του 2007. Ο Κινγκ είχε μειοψηφήσει ξανά τον Αύγουστο του 2009, όταν επίσης είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγαλύτερης ποσοτικής χαλάρωσης από ό,τι η πλειοψηφία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τον περασμένο μήνα ο διαμορφωτής πολιτικής της ΤτΑ Ντέιβιντ Μάιλς ήταν ο μόνος που είχε καλέσει να διευρυνθεί η ποσοτική χαλάρωση—για να γίνει το κόστος δανεισμού φθηνότερο και να τονωθεί η οικονομία—αλλά οι περισσότεροι ειδικοί ανέμεναν ότι η πρότασή του δεν θα υποστηριζόταν από πάνω από δύο μέλη του ΔΣ της. Ο Κινγκ, ο Μάιλς και άλλο ένα μέλος είχαν ψηφίσει να αυξηθεί η ποσοτική χαλάρωση κατά 50 δισ. λίρες, στα 325 δισ. λίρες. Ένα άλλο μέλος τάχθηκε υπέρ μιας αύξησης κατά 25 δισ. λίρες. Πάντως φαίνεται όλο και πιο πιθανό να υπάρξει αύξηση του ποσού της ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο.

Δεδομένα που δημοσιεύτηκαν χθες έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε απροσδόκητα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών, στο 2,8%, διευκολύνοντας περαιτέρω την απόφαση της ΤτΑ να προχωρήσει σε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση.

Σε μια ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο Κινγκ είχε πει ότι η οικονομική προοπτική έχει επιδεινωθεί στη Βρετανία ενώ έκανε λόγο για ένα "μαύρο σύννεφο" ανησυχίας λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα