Μ. Σουλτς: Δεν παρεξέκλινε ο Αλ. Τσίπρας

«Ιστορικής σημασίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι αυτή σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, ότι «ο Αλέξης Τσίπρας
δεν παρεξέκλινε από την κοινή γραμμή της ΕΕ κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας παρ' όλη την εγκαρδιότητα» και πρόσθεσε ότι αυτό τον καθησυχάζει, καθώς, όπως επισήμανε, «ο κ. Τσίπρας έχει να ικανοποιήσει δύο κοινές γνώμες, αυτήν στην ίδια του τη χώρα και αυτήν στην ΕΕ».

Οι κυβερνητικές πηγές δίνουν έμφαση στο σχέδιο για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς και στη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ρώσο πρόεδρο τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος για μία κρίση που είναι ευρωπαϊκή και έχουμε συνευθύνη με τους εταίρους της να την επιλύσουμε προς όφελος της ευρωζώνης".

"Η χώρα μας" πρόσθεσε "έχει απωλέσει οικονομική ισχύ, αλλά όχι την γεωπολιτική της δυναμική για να προχωρά σε αμοιβαία επωφελείς συμπράξεις που θα την βοηθήσουν και να ξεπεράσει την κρίση". Παράλληλα ανέφερε ότι τα ρωσικά αντίμετρα, που θίγουν και τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ήρθαν να απαντήσουν σε κάποιες κυρώσεις με τη λογική των οποίων, όπως είπε, διαφωνούμε και την άποψη αυτή έχουμε καταθέσει δημόσια στους εταίρους μας".

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν στάθηκε στα θέματα ενεργειακή συνεργασίας εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για τον εκσυγχρονισμό του Λιμένος Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Επίσης ο Ρωσος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσω με όσους θεωρούν την επίσκεψη άλλων ηγετών στην Μόσχα ως κάτι το λογικό και την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας ως κάτι παράλογο και αναρωτήθηκε αν υπάρχει δέσμευση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα