Λουκιανός στο Μέγαρο

Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο, που κύριο σκοπό έχει να ξεσηκώσει τα «άγρια νιάτα του ‘83», αλλά και να παρασύρει τους νεότερους στον κόσμο της δικής του «τρέλας», έχει ετοιμάσει ο γνωστός «καουμπόι» της ελληνικής δισκογραφίας Λουκιανός Κηλαηδόνης, στη συναυλία- πάρτι που θα πραγματοποιήσει στον καταπράσινο κήπο του Μεγάρου Μουσικής, το Σάββατο 15 Ιουνίου.

Πρόκειται για την αναβίωση της

θρυλικής συναυλίας- πάρτι που είχε γίνει από τον Λούκι (όπως τον φώναζαν οι παλαιότεροι) τον Ιούλιο του 1983, στην πλαζ της Βουλιαγμένης, όπου κατάφερε να ενώσει ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, κουλτούρας και πολιτικών πεποιθήσεων. Για όλους αυτούς, τους μουσικούς και τους θεατές, που έζησαν -έχουν να λένε και να θυμούνται εκείνη τη βραδιά με την πανσέληνο πάνω από τη αμμουδιά- αλλά και για το κοινό που ονειρεύτηκε να είχε ζήσει την πρωτόγνωρη γιορτή που συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα (άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 100.000).

Ο «Λούκι» καλεί αυτή τη φορά το κοινό, σε ένα garden-πάρτι «έκπληξη όπως και τότε», με τον ίδιο στο πιάνο, την ορχήστρα και τους καλεσμένους φίλους του καλλιτέχνες και οδηγό τις ανεπανάληπτες εικόνες από το θρυλικό πάρτι της Βουλιαγμένης, όπως τις αποτύπωσε ο κινηματογραφικός φακός.

«Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τη βραδιά της Βουλιαγμένης και μπορώ να πω ότι το κίνητρο γι' αυτή τη συναυλία, ήταν τα νέα παιδιά που έρχονταν συνέχεια και με ρωτούσαν τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ στη Βουλιαγμένη», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο γνωστός τραγουδοποιός. «Δεν πρόκειται για μνημόσυνο!», ξεκαθαρίσει με χιούμορ.

Το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» θεωρήθηκε -όχι άδικα-, το ελληνικό «Woodstock» και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους. Στο πάρτι του 1983 είχαν εμφανιστεί σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ, αποβιβαζόμενοι με ταχύπλοα στην πλωτή εξέδρα.

Σε μια εποχή που ο όρος «beach party» δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτι κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού.

«Εκείνο το βράδυ στη Βουλιαγμένη, κινηματογραφήθηκε από τους καλύτερους οπερατέρ, ενώ το υλικό αυτό δουλεύτηκε επί μήνες στο μοντάζ, και δημιουργήθηκε μία ταινία 16 mm (γύρω στα 90 λεπτά) που αποτυπώνει τι ακριβώς έγινε. Είμαι σίγουρος ότι και αυτοί που ήταν στη συναυλία εκείνο το βράδυ, θα εκπλαγούν μόλις δουν την ταινία» λέει ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και συμπληρώνει:

«Έτσι λοιπόν, με βασικό κορμό και άξονα αυτά τα 90 κινηματογραφημένα λεπτά της Βουλιαγμένης, αφαιρώντας κάποια κομμάτια από τα κινηματογραφημένα και παρεμβάλλοντας διάφορα ζωντανά, με κάποιους από τους καλεσμένους εκείνης της βραδιάς, θα λύσω τις απορίες των νέων παιδιών για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ του Ιουλίου, του ‘83.»

Το ζωντανό πρόγραμμα θα αποτελείται από τραγούδια που δεν περιλαμβάνονται στο φιλμ αλλά ειπώθηκαν εκείνη τη βραδιά, αλλά και κομμάτια που γράφτηκαν από το ‘83 και μετά. Ωστόσο καθόλου έντονες δεν θα είναι οι παρεμβάσεις του στη συναυλία -παρά τη "σκηνοθετική άποψη" που τον διακρίνει σε όλες τις συναυλίες του- καθώς, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, «δεν θα κάνω έντονα πράγματα, ως προς το σκηνοθετικό μέρος της παράστασης, γιατί θέλω να κρατηθεί το ύφος και η ατμόσφαιρα εκείνης της βραδιάς».

Λίγες, αλλά σημαντικές, λεπτομέρειες για το στήσιμο της συναυλίες, αποκαλύπτει ο γνωστός συνθέτης: «Πίσω από το πάλκο θα υπάρχει μία μεγάλη οθόνη, όπου θα βλέπουν οι θεατές, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται προβολή στον πίσω τοίχο του Μεγάρου- μια μεγάλη επιφάνεια μαρμάρου - , για όσους ίσως δεν βλέπουν καλά. Επίσης θα υπάρχουν κάμερες όπου θα προβάλλονται τα lives της βραδιάς και έτσι θα περνάμε ''μαγικά'' από το πάρτι του '83 τριάντα χρόνια μετά, στο 2013».

Για την επιλογή του κήπου του Μεγάρου, ο δημοφιλής τραγουδιστής εξηγεί: «Σε μια φίλη από τη δισκογραφική εταιρεία Μinos Emi, ανήκει η ιδέα για τον κήπο του Μεγάρου. Θυμάμαι μας είχε επισκεφθεί στο προηγούμενο σπίτι όπου μέναμε, για να γιορτάσουμε τα γενέθλιά μου, όπου είχα τοποθετήσει μία οθόνη στον κήπο και προβάλαμε τη συναυλία της Βουλιαγμένης, ενώ τραγουδούσα παράλληλα. Τότε πολύ απλά και ανθρώπινα, με ρώτησε ''γιατί δεν το κάνουμε αυτό στον κήπο του Μεγάρου που είναι και μεγαλύτερος;''» παραδέχεται χαμογελώντας.

«Δεν μασάει», όπως ο ίδιος λέει, από τις συγκρίσεις που ίσως κάνουν κάποιοι μεταξύ της συναυλίας στην Πλαζ της Βουλιαγμένης και τον ''κυριλέ'' χώρο του Μεγάρου, γιατί «θα είναι μία παρεΐστικη συναυλία, ζωντανή και ελεύθερη όπως ήταν το πάρτι στη Βουλιαγμένη. Η διαφορά έγκειται στο ότι δεν θα υπάρχει θάλασσα να κολυμπήσει ο κόσμος».

Υλικά απαραίτητα λοιπόν για το πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, δεν θα είναι άλλα, παρά το αμείωτο κέφι, η διάθεση για τραγούδι και χορό, και για όσους επιθυμούν θέσεις ''καθημένων'', μια μικρή κουβέρτα ή ψάθα θαλάσσης που θα απλώσουν στο γρασίδι.

Τη δική του θέση για το πως εξελίσσονται τα πράγματα στο χώρο της μουσικής και γιατί το κοινό δεν τον έχει ακούσει σε κάτι καινούριο, θέλησε να αναφέρει ο καλλιτέχνης: «Τα πάντα έχουν αλλάξει στο χώρο της μουσικής. Οι εταιρείες έχουν συρρικνωθεί, άλλες έχουν κλείσει, ενώ κάποιες δεν αναλαμβάνουν καινούριες παραγωγές, προσπαθώντας να πουλήσουν ότι υλικό έχουν στα αρχεία τους. Ωστόσο πιστεύω, ότι μπορεί ένας καλλιτέχνης να κάνει πράγματα, αρκεί να ξεπεράσει το πρόβλημα που υπάρχει με τους μεσάζοντες. Τώρα η δουλειά του καλλιτέχνη περνά από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει στο κοινό, δηλαδή τον πολύ κόσμο. Είναι μια μεταβατική εποχή, όμως "είμαι εδώ" και θα εμφανιστεί σύντομα καινούρια δουλειά».

Στην ερώτηση για το εάν υπάρχει ένα τραγούδι του που να εκφράζει την Ελλάδα του σήμερα, απαντάει χαρακτηριστικά: «Έχω ένα τραγούδι γραμμένο το 1978 -που το τραγουδάει συχνά η μεγάλη μου κόρη- το "Αθήνα '78" από το άλμπουμ "Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι", το οποίο λέει: "Περπατώ μες τους δρόμους της Αθήνας ξανά, τις βραδιές της και τα δειλινά και όσα γύρω μου βλέπω τα θυμάμαι καλά κι όμως το νιώθω αλλάξαν πολλά...Περπατάς μες τους δρόμους της Αθήνας κι εσύ, μιας Αθήνας που πια μας μισεί, στους πολλούς άλλος ένας, δεν σε ξέρει κανένας κι ούτε ξέρεις κανέναν κι εσύ". Είναι ένα τραγούδι που εκφράζει μια πραγματικότητα».

Το πάρτι του Λουκιανού Κηλαηδόνη στον κήπο του Μεγάρου αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και της Minos EMI.

Για το καλοκαίρι, έχει προγραμματίσει σειρά εμφανίσεων σε διάφορους χώρους, με τραγούδια που έχει αγαπήσει ο κόσμος αλλά και ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα