Λιποβαρή βρέφη λόγω ρύπανσης

Η ρύπανση του αέρα ευθύνεται για την γέννηση βρεφών με μικρότερο βάρος από το κανονικό. Η έκθεση της εγκύου ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης μωρών με χαμηλό βάρος (κάτω από 2,5 κιλά μετά από 37 εβδομάδες κύησης), σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων.

Μάλιστα, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για επίπεδα που θεωρούνται ασφαλείας στην ΕΕ, δηλαδή
κάτω από το υπάρχον ετήσιο όριο ποιότητας του αέρα (25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Το μικρό βάρος του μωρού, μεταξύ άλλων, έχει συσχετιστεί με αναπνευστικά προβλήματα στην παιδική ηλικία, καθώς και με άλλες ασθένειες κατά τα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η ρύπανση του αέρα, εκτός από χαμηλότερο βάρος, οδηγεί στη γέννηση μωρών με μικρότερη περιφέρεια κεφαλιού, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

O καθηγητής Μανώλης Κογεβίνας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Αθήνα, που συμμετείχε στην έρευνα, μιλώντας στην Καλλιόπη Ασλανίδου επεσήμανε ότι αν τα επίπεδα των μικροσκοπικών αερομεταφερόμενων σωματιδίων μειώνονταν στα 10 μικρογραμμάρια (σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), το 22% των γεννήσεων λιποβαρών βρεφών θα μπορούσε να αποφευχθεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα