Λέτα: Θα ψήφιζα Σαμαρά για πρόεδρο της ΕΕ

Υπέρ της απευθείας εκλογής ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος θα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση τάχθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, δηλώνοντας ότι «θα ψήφιζε σίγουρα τον κ. Σαμαρά».

Μιλώντας χθες στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, ο ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα νέο όνειρο και αφήγημα για την Ευρώπη και υποστήριξε ότι η κρίση προήλθε όχι από την Ευρώπη, αλλά από την έλλειψή της.

Ο. Λέτα

ανέδειξε την ανεργία των νέων της Ευρώπης ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του και προανήγγειλε την διοργάνωση σχετικής συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών στην Ρώμη. Επίσης, ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο, όπως είπε, συνεννοήθηκε για την συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Λέτα έκανε λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανάπτυξη και τόνισε ότι το θέμα θα αποτελέσει κεντρικό μέλημα της ιταλικής προεδρίας, η οποία αρχίζει τον Ιούλιο του 2014. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι και ο Αντώνης Σαμαράς θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

Ωστόσο, ο ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο από την ενίσχυση των λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο. «Μόνο οι λαϊκιστές διαθέτουν σήμερα αφήγημα για την Ευρώπη. Πρέπει κι εμείς να βρούμε το δικό μας νέο αφήγημα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέτα, υπάρχει κίνδυνος περιθωριοποίησης της Ευρώπης, εάν δεν καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει επιρροή με τις αξίες και τις ιδέες της. Όπως υποστήριξε, εάν η Ευρώπη είναι διαιρεμένη, δεν θα αποκτήσει ποτέ την παλιά της επιρροή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα