Λέτα: Ηλικιακή ανανέωση στην κυβέρνηση

«Ηλικιακή ανανέωση» στην κυβέρνηση επιδιώκει μεταξύ άλλων ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι σύμφωνα την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα έχει ήδη συναινέσει για την συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Λέτα φέρεται να είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει να υπουργοποιηθεί και προτιμά να δοθούν ευκαιρίες σε νέους πολιτικούς και ιδίως σε γυναίκες.

«Ο κεντροαριστερός

εντολοδόχος πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να συμπεριλάβει στην κυβερνητική του ομάδα πολιτικούς που να μην έχουν ήδη στο βιογραφικό τους 40 χρόνια καριέρα», γράφει η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο.

Αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι προσωπικότητες όπως ο νυν υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα και ο Τζουλιάνο Αμάτο ενδέχεται να μην επιλεγούν.

Σήμερα το πρωί ο Λέτα είχε νέα σύντομη επικοινωνία με τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να τον πληροφορήσει σχετικά με την πορεία των διαβουλεύσεών του με τα κόμματα. Ακόμη, συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο προεδρικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος», τόνισε χθες βράδυ ο Λέτα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου επίσημου κύκλου συνομιλιών με τα κόμματα.

Μένουν όμως σημεία προς διευκρίνιση: θα πρέπει να αποφασιστεί π.χ. αν και πως μπορεί να καταργηθεί από την νέα κυβέρνηση ο φόρος ιδιοκατοίκησης. Πρόκειται για βασική απαίτηση και προεκλογική υπόσχεση της κεντροδεξιάς.

Η δημόσια τηλεόραση RAI σημείωσε ότι μένει να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να συνυπάρξουν η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με την κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα μετά από μήνες συνεχών λεκτικών συγκρούσεων και οξύτατων «πολεμικών».

Εγγυητής της "υποχρεωτικής κυβερνητικής συμβίωσης" θα είναι προφανώς ο πρόεδρος Ναπολιτάνο-ο οποίος συμφώνησε να επανεκλεγεί μόνον υπό τον όρο να αποκτήσει άμεσα η χώρα κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα