ΛΔ Κονγκό: Ξανάρχισε η ανταλλαγή πυρών

Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔ. Κονγκό) "δεν θα διαπραγματευτεί" με τους αντάρτες του "Κινήματος της 23ης Μαρτίου" (Μ23), μιας οργάνωσης η οποία δρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λαμπέρτ Μέντε.

"Η Μ23 είναι για την κυβέρνηση μια οργάνωση-βιτρίνα που δημιουργήθηκε από την Ρουάντα για να κρύψει τις εγκληματικές της δραστηριότητες εναντίον της ΛΔ Κονγκό", πρόσθεσε ο ίδιος.

"Δεν θέλουμε να έχουμε σχέση μαζί τους ή να απαντήσουμε στα τελεσίγραφά τους ή στις προτάσεις τους. Αυτό ήταν ένα τελεσίγραφο από μια οργάνωση-βιτρίνα
που δεν έχει πραγματική αξία για μας", σημείωσε.

Οι αντάρτες της M23 αξίωσαν σήμερα "η κυβέρνηση της Κινσάσας να ανακοινώσει εντός 24 ωρών επισήμως και δημοσίως στον κρατικό ραδιοσταθμό και στην δημόσια τηλεόραση την έναρξη άμεσων πολιτικών διαπραγματεύσεων με την Μ23, οι οποίες θα διευρυνθούν με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών και της κονγκολέζικης διασποράς".

Οι ίδιοι αξίωσαν επίσης από την κυβέρνηση να αποσύρει εντός 24 ωρών τις δυνάμεις της καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα έχει να αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μετά την προέλασή τους σε απόσταση μικρότερη των πέντε χιλιομέτρων από την πόλη Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βορείου Κίβου.

Εξάλλου σήμερα το απόγευμα ξανάρχισε η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους αντάρτες και τον στρατό στα περίχωρα και μέσα στην Γκόμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ανταλλαγή πυρών σημειώνεται σε δύο συνοικίες στο βόρειο και στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

Η επανέναρξη των συγκρούσεων προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι αναζητούν να διαφύγουν προς το νότιο τμήμα και προς τα σύνορα με την Ρουάντα, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ που στρατοπεδεύουν στην χώρα θα παραμείνουν στην Γκόμα, παρά την προέλαση των ανταρτών της M23 προς την πόλη αυτή.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα "θα παραμείνει στην Γκόμα και θα συνεχίσει να εφαρμόζει την εντολή της με όλα της τα μέσα, για να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών", δήλωσε εκπρόσωπος του Μπαν, προσθέτοντας ότι καμία δράση κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ "δεν θα γίνει ανεκτή".

Ο ΟΗΕ διαθέτει 6.700 άνδρες στην επαρχία του Βορείου Κίβου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το Σάββατο να σταματήσει αμέσως η προέλαση των ανταρτών προς την Γκόμα όπως και "κάθε εξωτερική υποστήριξη και παροχή εξοπλισμού στην M23".

Η Κινσάσα και ο ΟΗΕ κατηγορούν την Ρουάντα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες της Μ23, ενώ το Κιγκάλι το διαψεύδει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα