Λαβρόφ για χρήση χημικών

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, η κυβέρνηση της οποίας αντιτίθεται έντονα στο να προχωρήσει μια ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εξέφρασε την ανησυχία του σήμερα ότι ορισμένες δυνάμεις, τις οποίες δεν κατονόμασε, ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τις καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη σύρραξη ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν μια επέμβαση.

«Το ζήτημα (της καταγγελθείσας χρήσης) των χημικών όπλων έχει γίνει αφορμή να γίνονται εικασίες και προκλήσεις», είπε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του της Γερμανίας
και της Φινλανδίας.

«Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο κάποιος να θελήσει να το χρησιμοποιήσει για να δηλώσει ότι ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή και είναι αναγκαία μια ξένη επέμβαση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αντάρτες που μάχονται εναντίον του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ συνελήφθησαν στο τουρκικό έδαφος έχοντας στην κατοχή της το νευροπαραλυτικό αέριο Σαρίν.

Η Γαλλία ανέφερε την Τρίτη ότι έκανε εργαστηριακούς ελέγχους που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων στην διετή εμφύλια ένοπλη σύρραξη, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες είχαν χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» που εάν παραβιαστεί θα χρειαστεί αντίδραση από μέρους τους.

Η Ρωσία, επί δεκαετίες σύμμαχος και προμηθευτής όπλων της Δαμασκού, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον της έξωθεν επέμβασης στη Συρία, επιμένοντας ότι ο συριακός λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει ποια θα είναι η μοίρα του.

Στο μεταξύ η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διαβίβασε στις ΗΠΑ «όλες τις πληροφορίες» τις οποίες διαθέτει σχετικά με τη χρήση αερίου Σαρίν στη Συρία, όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Κέρι με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, η αποστολή των δεδομένων έγινε «από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέσω διπλωματικών καναλιών».
Keywords
Τυχαία Θέματα