Λαοθάλασσα στη Χιλή

Περίπου 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Σαντιάγο εναντίον της ανέγερσης υδροηλεκτρικών φραγμάτων στην Παταγονία, σε μια από τις πιο ογκώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών στη Χιλή, κατά την διάρκεια της οποίας ξέσπασαν κι επεισόδια.Η διαδήλωση, στην οποία κάλεσαν οικολογικές οργανώσεις, κατέληξε στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα.

«Πινιέρα, κατάλαβε ότι η Παταγονία δεν είναι για πούλημα!», ήταν ένα από τα κυριότερα συνθήματα των διαδηλωτών
προς το συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Η κινητοποίηση ήταν η δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες ενάντια στο έργο HidroAysen, που προβλέπει την κατασκευή πέντε φραγμάτων στην Παταγονία, κι έλαβε το πράσινο φως της κυβέρνησης.

Αν και η κινητοποίηση υπήρξε γενικά ειρηνική, υπήρξαν ορισμένα επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικούς, που έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων για να τους διαλύσουν, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVN.

Όπως μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ, παρόμοιες διαδηλώσεις με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων έγιναν και σε άλλες πόλεις, ανάμεσά τους τη Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), την Τεμούκο, την Κονσεπσιόν (νότια) και τη Λα Σερένα (βόρεια).

Το έργο HidroAysen, του ισπανοχιλιάνικου κονσόρτσιουμ Endesa-Colbun, σχεδιάζεται να παράγει συνολικά 2.750 μεγαβάτ και να αυξήσει την ηλεκτροπαραγωγή κατά 20% στη χώρα, η οποία το 2011 αντιμετώπισε σημαντικές ελλείψεις ενέργειας.

Οι πολέμιοι του σχεδίου λένε ότι κινδυνεύει να καταστραφεί μια από τις τελευταίες ανέγγιχτες περιοχές του πλανήτη, όπου βρίσκονται παρθένα δάση, παγετώνες και λίμνες που προσελκύουν λάτρεις της φύσης από όλο τον κόσμο.
Keywords
Τυχαία Θέματα