Κύπρος:Σύσταση Εταιρείας Υδρογονανθράκων

Σημαντικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα σε ομιλία του σε συνέδριο του διεθνούς οίκου «Ιnternational Research Νetworks» ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Νεοκλής Συλικιώτης.

Μεταξύ άλλων ο Κύπριος υπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

- Την οριστικοποίηση τις αμέσως επόμενες βδομάδες της σύστασης της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

- Την έναρξη διεργασιών για τη σύσταση Ταμείου Υδρογονανθράκων.

- Την προκαταρκτική συμφωνία με το ΜΙΤ για τη διενέργεια μελέτης που θα αφορά, σε πρώτη φάση, τη διερεύνηση
των προοπτικών οικονομικής εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και τρόπων διοχέτευσης του στις διεθνείς αγορές, κάτι που συνεπάγεται μελέτη βιωσιμότητας του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου. Σε δεύτερη φάση, η μελέτη θα αφορά τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ένταξης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό σύστημα της Κύπρου".

Εξήγησε ακόμα ότι «τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται στην Κύπρο οι καθηγητές από το ΜΙΤ, οι οποίοι είναι οι επικεφαλής της μελέτης, και θα έχω συνάντηση μαζί τους για την αποσαφήνιση και των τελευταίων λεπτομερειών. Ομαλά εξελίσσεται, επίσης, και το έργο που αφορά την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά».

Ο Υπουργός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ότι «μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών διαβουλεύσεων που πραγματοποίησε η Ομάδα Επαφής με την Noble, στο πλαίσιο της οποίας η εταιρεία παρουσίασε το πλάνο των μελλοντικών της εργασιών για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά και για σκοπούς εμπορικής αξιοποίησης του στις διεθνείς αγορές, πολύ σύντομα θα οριστούν τα μέλη της Διαπραγματευτικής Ομάδας με όρους εντολής την κατάληξη σε αριθμό συμφωνιών που πρέπει να υπογράψουν με την εταιρεία».

Είπε ακόμα ότι «όσον αφορά την πορεία των διαδικασιών από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης αυτή πλέον βρίσκεται στα χέρια της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία και προχωρεί με την αξιολόγηση των αιτήσεων».

Τέλος, ο Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συζητήσει με εταιρείες που έχουν δικαιώματα για εξόρυξη φυσικού αερίου στο Οικόπεδο Ταμάρ του Ισραήλ, όπως η Noble και η Delek, αλλά και με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, προκειμένου να γίνει κατορθωτή η έλευση φυσικού αερίου από το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Keywords
Τυχαία Θέματα