Κύπρος: Συρρίκνωση 1,1% φέτος αναμένει πλέον η Κεντρική Τράπεζα

Η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 1,1% το 2012, προέβλεψε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της σε σχέση με το Δεκέμβριο, οπότε είχε προβλέψει μηδενική ανάπτυξη.

Μετά από την ύφεση διάρκειας ενός έτους, η Κύπρος μπορεί να αναμένει μόνο "αναιμική ανάπτυξη" της τάξης του 0,4% το επόμενο έτος, πρόσθεσε η τράπεζα.

Οι προοπτικές είναι πιο γκρίζες σε σχέση με τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης που αναμένει συρρίκνωαη 0,5% φέτος και ανάπτυξη 0,5% το 2013.

Η τράπεζα ανέφερε ότι η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκονται σε πτωτική τροχιά ενώ η πολιτική και οικονομική κρίση που ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα είναι πιθανό να επιφέρει "σημαντικές επιπτώσεις" στον τραπεζικό κλάδο, επιδεινώνοντας το ήδη αρνητικό κλίμα για το 2012.

Η τελευταία εκτίμηση έρχεται δύο μέρες μετά την παραδοχή της κυπριακής κυβέρνησης πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Κύπρος να χρειαστεί πακέτο στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα, που είναι σημαντικά εκτεθειμένο στο ελληνικό χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα