Κύπρος: Η πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος

Ο 29χρονος Κύπριος λήπτης παγκρέατος δήλωσε σήμερα, μερικές μέρες μετά τη μεταμόσχευση, ότι αισθάνεται πολύ καλά. Επίσης, ανέφερε ότι ετοίμασε με τη βοήθεια τού αδελφού του και θα αποστείλει μέχρι την Παρασκευή μία ευχαριστήρια επιστολή προς την οικογένεια που δώρισε τα όργανα του δικού της ανθρώπου και έτσι μπόρεσε να κάνει τη μεταμόσχευση.

Η μεταμόσχευση παγκρέατος, η πρώτη στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου, από ομάδα οκτώ Κυπρίων γιατρών.

Η
υγεία τού 29χρονου λήπτη, στον οποίο έγινε την ίδια μέρα και μεταμόσχευση νεφρού, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του, εξελίσσεται ομαλά και αναμένεται μέχρι αύριο να πάρει εξιτήριο.

Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Σταύρος Μαλάς, συνεχάρη την ιατρική ομάδα. «Μόλις ενάμισι έτος έχει περάσει από την ημέρα που έχει ιδρυθεί αυτή η κλινική και από τότε μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί αρκετές μεταμοσχεύσεις νεφρών και τώρα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και την πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος», επεσήμανε.

Επίσης, είπε ότι η ιατρική επιστήμη πρέπει να εδράζεται πάνω σε επιστημονικά εξαίρετους ιατρούς, αλλά και σε άτομα με αυτοπεποίθηση. «Αυτά είναι τα αποτελέσματα που θα έχουμε όταν δημιουργήσουμε και την Ιατρική σχολή στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι κατά το εξάμηνο τής Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, θα είναι προτεραιότητα η μεταμόσχευση οργάνων.

Ο διευθυντής τής Μεταμοσχευτικής Κλινικής, Βασίλης Χατζηαναστασίου, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε την οικογένεια τού δότη και πρόσθεσε ότι αυτή η προσπάθεια ήταν ομαδική.

«Χαίρομαι, που καταφέραμε να προχωρήσουμε σε αυτή την εξέλιξη στην Κύπρο. Η όλη διαδικασία πήρε 28 ώρες», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι επιτυχής ήταν και η μεταμόσχευση νεφρού σε άλλο ασθενή. «Άρχισε να λειτουργεί ο νεφρός και δεν έτυχε αιμοκάθαρσης τις τελευταίες μέρες η ασθενής και σύντομα θα πάρει εξιτήριο. Είχαμε περίπου 38 μεταμοσχεύσεις από την ημέρα που αρχίσαμε τη λειτουργία μας και είναι όλες με 100% επιτυχία μέχρι τώρα», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα